Hatékony szer a magyar koronavírus betegek kezelésére

2020.09.30. 15:15

A készítmény neve a favipiravir, és megkezdődhet vele a magyar betegek kezelése – derül ki a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) honlapján olvasható közleményből.  Schanda Tamás, a tárca államtitkára úgy fogalmazott: egyszerre kell megvédenünk az emberek életét és egészségét, és garantálnunk azt, hogy Magyarország működjön. A favipiravir hazai fejlesztése szempontjából is nagyon biztató, hogy a japán klinikai kísérletek bizonyították: hatékony a szer a Covid–19 tüneteivel szemben. Az ITM a koronavírus-járvány első hulláma idején több mint 20 fejlesztési programot indított el a hatékony védekezésért. Áprilisban kezdődött meg a széles spektrumú japán antivirális gyógyszer, a favipiravir magyarországi fejlesztése. A Japánban végzett kutatás szerint a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar.

A Természettudományi Kutatóközpont favipiravir fejlesztését végző konzorcium vezetője, Keserű György Miklós akadémikus azt mondta: a korábban engedélyezett remdesivirrel együtt már két antivirális gyógyszer hatékonyságát igazolták a COVID-19 fertőzés ellen. Utalt arra: a favipiravir szájon át szedhető gyógyszer, így hozzájárulhat az egészségügyi ellátórendszer terhelésének csökkentéséhez.

Kovács L. Gábor akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem favipiravir hazai klinikai vizsgálatait végző HECRIN Konzorcium vezetője hangsúlyozta: az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását, és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés. A konzorcium megszerezte az Avigan magyarországi klinikai vizsgálatához szükséges engedélyeket.  Így a magyar betegek már bizonyítottan hatékony vírusellenes kezelést kaphatnak.

Kapcsolódó

Ősszel megindulhat a favipiravir hazai gyártása

Ez a hatóanyag Ázsiában hatékonynak bizonyult a koronavírus okozta betegség ellen.