Csütörtöktől kötelező a lázmérés az iskolákban, beszerzés alatt a hőkapuk

2020.09.30. 10:59

A Klebelsberg Központ fenntartásában működő valamennyi intézménybe kerültek testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközök, az iskolák felkészültek a csütörtöktől kötelező lázmérésre – mondta el a szervezet elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján Székesfehérváron.

Az MTI Hajnal Gabriella tájékoztatójára hivatkozva azt írja, a legtöbb helyre kézi lázmérők kerültek. A fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat alkalmaznak, így például a székesfehérvári gimnáziumban automata hőmérőt helyeztek üzembe, a legnagyobb intézményekben pedig, ahol reggelente egy kapun legalább négyszáz diák megy be, hőkapukat fognak beszerelni.

Az elnök jelezte, ezek beszerzés alatt állnak, de öt már tesztüzemmódban van Budapesten. a hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek testhőmérsékletét is méri, így tíz perc alatt több száz diákot be tud engedni.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója közölte: hatvan székhelyintézményük mintegy 130 feladatellátási helyen biztosít mindennapos oktatást, ami 22 ezer diákot és 3500 dolgozót jelent. Hozzátette: a tankerület minden intézményében biztosítottak a feltételek a csütörtöktől kötelező testhőmérséklet-méréshez. Vizi László Tamásné, a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium intézményvezetője elmondta, hogy 750 diák, 80 pedagógus és egyéb munkatárs bejutását kell megoldaniuk minden reggel.

A szerda reggeli tesztidőszakban fennakadás nélkül, becsengetésre mindenki a tanterembe ért, pedig a szenzoros homlokhőmérés után kötelező kézfertőtlenítést is végeztek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iskolának ötven kézi hőmérője, két szenzoros fali hőmérője van, de hamarosan hőkaput is felállítanak.  • Tippek
  • Lakáshitel