Tiltakoznak az érdi ipari park ellen a tárnoki civilek

2020.09.30. 18:39

Még Érd előző városvezetése jelölte ki azt az Elvira majorhoz tartozó, negyvenhektáros területet, amelyet két patak fog közre. Egykor a Sasad Rt.-hez tartozott, később azonban állami tulajdonba került, a tervek szerint hamarosan egy hatalmas, logisztikai központként működő ipari park lesz a zöldterületek helyén.

Az ipari parknak létrehozott honlapon az alábbi szöveggel kívánják az érdi INPARK területére csalogatni a telephelyet kereső vállalkozásokat:

„Érd Pest megye legnagyobb városa, Budapest egyik kapuja. A főváros és az agglomeráció határán fekszik, a Dunáig ér: fekvése ideális, kommunális hálózata fejlett. Az M0 körgyűrű révén valamennyi Magyarországon áthaladó autópálya közvetlenül elérhető. Az INPARK Érd közvetlen főúti kapcsolattal kínál helyszínt vállalkozása sikeréhez.”

A népszerűsítő anyagban kiemelik tehát az ipari park könnyen megközelíthetőségét, a közvetlen főúti kapcsolatot, azt azonban nem, hogy a logisztikai központ mindössze 50 méterre található a helyiek lakóházaitól. A beruházás ellen létrehozott Facebook-csoportban többen hangot is adnak ennek. Van, aki azt írja, hogy már régen elkerülő utat kellett volna építeni és „nem a legrosszabb változat mellett kardoskodni, hogy Tárnokon keresztül, illetve lakóházak mellett robogjanak a kamionok".

Az Ipari Park az elérhető tervek alapján logisztikai parkként kamionforgalmat, légszennyezést és zajt okoz. Az építkezés során elhordják a kiváló minőségű termőföldet, és természetes tájkép semmisül meg örökre, visszafordíthatatlanul, a szálló por pedig tönkretenné az Elvira-major gyümölcsöseit. Az emberek egészsége károsodhat, ingatlanuk veszíthet értékéből, életminőségük nagymértékben romolhat

– fogalmaz Susánszky Ferenc, a Tárnok szomszédságába tervezett Ipari Park megvalósítása ellen létrehozott petíció elindítója. Az Ipari Park más helyen, barnazónás területen történő megvalósítását egyébként elfogadhatónak találják.

A petícióban arra kérték Érd polgármesterét, Csőzik Lászlót, hogy tájékoztassa az érintett tárnoki lakosságot egy fórumon, ahol lehetőség nyílna az építő jellegű hozzászólásokra és a civilek részéről kérdések felvetésére. A szeptember 23-i lakossági fórum állítólag nem sok eredményt hozott. Az Átlátszón úgy tudják, a tiltakozás és a szántóföldeken talált régészeti leletek sem tántorítják el az érdi összellenzéki városvezetést attól, hogy megszegjék korábbi választási ígéretüket, hogy nem létesítenek a tárnokiak házaitól ötven méterre lévő területen ipari parkot, ezzel ellehetetlenítve több száz helyi életét. 

A beruházás közvetlen szomszédságában fekvő Elvira majorról érdemes tudni, hogy tavaly év végén az Érdi Települési Értéktár Bizottság döntésének köszönhetően bekerült a helyi értéktárba az Elvira major és az ott folyó szakmai, génmegőrző tevékenység. Az Érd délnyugati határában található az Elvira major azért is képvisel különösen nagy értéket, mert Európa-szerte is páratlan a csonthéjas gyümölcsök itteni, kétezer feletti tételszámú gyűjteménye.

A hatalmas génbanki gyűjtemény a Kárpát-medencéből származó gyümölcsök alakgazdagságát egyedülálló módon reprezentálja, felsorakoztatva az 1970 óta begyűjtött egyedeket. Ezek a fajtanemesítésekben fontos szerepet játszanak, hiszen olyan tulajdonságokat hordoznak magukban, mint például a szárazságtűrés vagy éppen a betegség-ellenállás. Éppen ezért nem csoda, hogy Magyarország faiskoláinak 80%-át látják el innen származó (elsősorban csonthéjas) gyümölcsfákkal

– olvasható az erdmost.hu oldalon. Úgy tűnik, most ezek az értékek is veszélybe kerülhetnek az ipari park létesítésével.