Fizetésemelést ajánl az SZFE oktatóinak az új kancellár, ha azonnal befejezik a sztrájkot

2020.10.01. 18:39

Két felajánlást tett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése a dolgozóknak: januártól 15 százalékos béremelésben részesülnének és változatlan maradna a munkarendjük is.

A Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott közlemény azt írja, hogy az SZFE sztrájkbizottsága szeptember 29-én két követelést támasztott a munkáltatóval szemben: 10 százalékos bérfejlesztést és az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását. Az egyetem vezetése 15 százalékos bérfejlesztést ajánl a dolgozóknak 2021. január 1-től, és munkarend is változatlan maradna. 

Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában a sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban részt vevőket, hogy folytassák a munkát. Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát

– olvasható a közleményben.

Mint írják, az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma továbbra is a párbeszédet tartja az a SZFE körül kialakult helyzet rendezése egyetlen lehetséges módjának, és kész az azonnali konzultációra a megoldás érdekében.

A kuratórium által kinevezett kancellár, Szarka Gábor szerdán azzal fenyegette meg a sztrájkolókat, hogy nem fizet bért az egyetem dolgozóinak.

A diákok szerint Szarka Gábor ezzel a lépéssel a munkatörvénykönyv szerinti, munkáltatói kötelességét sértené meg.  • Tippek
  • Betét