Hosszan tartó testi-lelki betegséget is okozhat a koronavírus-fertőzés

2020.10.01. 10:05

A súlyos koronavírus-betegek kezelésére első helyen kijelölt Dél-pesti Centrumkórházban a járvány kezdete óta 689 igazolt fertőzöttet láttak el, ez több mint kétszer annyi, mint a sorban második gyógyintézetben kezeltek száma. Közülük százkilencen kerültek intenzív osztályra, és szinte mindenkit lélegeztetni kellett. A kezelési idő itt átlagosan egy hónap, a két szélső érték 21 és 60 nap volt.

Vályi-Nagy István, a Centrumkórház főigazgatója  a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy  több szerv is károsodhat a  koronavírus-fertőzés szövődményeként.

Nem igaz, hogy egyszerű betegségről van szó, olyanról, mint egy szimpla tüdőgyulladás. A lélegeztetés, az oxigénterápia nagyon fontos, de nem befolyásolja azokat a tényezőket, amelyek komplex szervi károsodásokat okoznak, és amelyekbe végül belehalnak a betegek.

A kórházvezető hangsúlyozta, hogy genetikailag nem vagyunk egyformán fogékonyak erre a betegségre.

Egyesek akkor sem kapják el, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel, míg másoknál a gyógyulást követően is huzamosabb ideig fennmaradnak bizonyos maradványtünetek.     

Hozzátette, hogy az idősebb emberek szervei már elhasználódottabbak, ezért válnak főként ők a járvány áldozataivá. Ha pedig ehhez még valamilyen krónikus betegség is társul, akkor tovább csökken a túlélési esélyük.     

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy márciusban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére kutatási konzorcium alakult, melynek tevékenységét ő koordinálja.

Célunk, hogy a legrövidebb időn belül összeállítsuk és rögzítsük a betegek diagnosztikus és kezelési lehetőségeit, illetve algoritmusát, és ezeket eljuttassuk a többi kórháznak is.

Jelenleg mind a Dél-pesti Centrumkórházban, mind a többi kijelölt kórházban emelkedik a Covid-betegek száma, ezért a kutatási célok mellett a terápiás eljárásokat is össze kell hangolni, illetve frissíteni kell, mert ezekben van némi változás a járvány első hullámához képest – figyelmeztetett  Vályi-Nagy István.