Egyelőre nem lesz gázárcsökkentés

GettyImages-908626876
2020.10.01. 16:32

Ilyen kormánydöntés még nincs, ezért erre megalapozott választ nem tudok adni – válaszolta arra az újságírói kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki KormányInfón, hogy vajon lesz-e 2022-ig gázárcsökkentés. A Magyar Nemzeti Bank héten közzétett ötvenpontos válságkezelő javaslatcsomagjában ugyanis hangsúlyos pont az újabb rezsicsökkentés, és azon belül is a gázárak többlépcsős csökkentése 2021-től kezdve, mivel ezt a jegybank hatékony eszköznek tartja a lakosság rendelkezésére álló jövedelmek reálértékének fokozatos emelésére.

Úgy tartom számon a kormányunkat, mint a rezsicsökkentés kormányát – hangsúlyozta a miniszter arra a kérdésre, amely az MNB rezsicsökkentéssel kapcsolatos javaslatának kormányzati megítélését firtatta. Hozzátéve, hogy 2010 óta a gázár csökkent.

Kapcsolódó

Ez tényszerűen igaz, azonban az elmúlt öt évben gyakran érte az a kritika a kormányt, hogy a lakossági energiaárak meghatározásánál nem érvényesítette a hatósági ár és a piaci gázárak közti különbséget a lakosság javára. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nyáron távozó elnöke megerősítette a Népszavának, hogy az elmúlt öt évben megfeleződő negyedére csökkenő tőzsdei gázárak nyomán a hivatal egyszer sem tett javaslatot a lakossági gázár csökkentésére, és a kormány sem tett ilyen lépést 2014, a legutóbbi rezsicsökkentés óta a 2018-as egyszeri gázártámogatás meghirdetésén és kiutalásán kívül. Az egyre alacsonyabb beszerzési, és a szinten maradó értékesítési árak közti különbözet így elvileg tartalékként megmarad a rendszerben egy esetleges újbóli jelentősebb nemzetközi gázáremelkedés kompenzációjára.

A kormány az MNB minden javaslatát megfontolásra érdemesnek tartja – tette azért hozzá Gulyás Gergely.

(Borítókép: Dmitry FeoktistovTASS via Getty Images)