Mától félmillió forintja bánhatja, ha nem küld számlát a NAV-nak

2020.10.01. 06:52

Az online számlajelentésekre vonatkozó új szabályt július elsején vezették be, de a koronavírus-járvány miatti türelmi idő után csak most lép életbe. Eszerint a belföldi adóalanyok közötti tranzakciókat értékhatártól függetlenül jelenteni kell a NAV online számlaadat-jelentő rendszerében. 

Eddig csak 100 000 forintnál magasabb áfatartalom esetén kellett jelenteni az adóhivatalnak, mostantól megszűnt ez a korlátozás.

A magánszemélyeknek kiállított számlát azonban egyelőre nem kell beküldeni — nyilatkozta Németh Lilla, az RSM adóigazgatója az InfoRádiónak

Az a cég, amelyik nem mutatja be időben a szükséges bizonylatokat, számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírságot is kaphat a NAV-tól.

A szankció azokat is érintheti, akik hibás számlát küldtek az adóhivatalnak.

A szakértő azt is elmondta, hogy a július elseji határidő óta tízszeresére nőtt a beküldött online számlák mennyisége, és körülbelül egymillióra emelkedett a rendszerbe regisztráltak száma. 

Az átmeneti időszak alatt az adóhivatal egyszer sem élt ezzel a szigorú büntetéssel, de a szakértő elmondása szerint az adóhivatal hozzáállása várhatóan változik október elsejével, mivel 

JÖVŐRE MINDEN CÉGNEK ÁFABEVALLÁSI TERVEZETET TERVEZ KÉSZÍTENI AZ ONLINE SZÁMLÁK ADATAIBÓL A NAV.