Müller Cecília: Tizenhatan meghaltak, az életkor nem garancia

2020-10-01 13 58 25-Facebook.png
2020.10.01. 13:50 Módosítva: 2020.10.01. 14:40

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 848 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt tizenhat beteg, közülük a legfiatalabb egy 44 éves férfi. 

Müller Cecília elmondta, hogy reggel részt vett az Idősek Tanácsának ülésén, ahol sok kérés, sok javaslat fogalmazódott meg a különösen veszélyeztetett korosztálytól. Mint mondta: hosszú, nehéz és terhes időszakra kell készülni, hisz az influenza is a nyakunkon van. Ezért rendkívül fontos az egymás iránti felelősség megerősítése. Igényeink vannak, hiányaink vannak – hangsúlyozta. 

Elmondta, hogy a mai nappal elkezdődött az iskolákban, óvodákban a testhőmérés. Ha valakinek meghaladja a hőmérséklete a 37,8 fokos határértéket (kétszeri mérés után), annak haza kell mennie. Müller Cecília ismét hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a megelőző szabályrendszer. A tisztifőorvos kérte, hogy bárki, akinek tünete jelentkezik, keresse háziorvosát, aki bármilyen szempont szerint kérheti a páciens tesztelését, hogy kiderüljön - akár enyhe tünetekkel is -, hogy fennáll-e a betegség. 

A tisztifőorvos megerősítette: az elmúlt 24 órában 16 ember meghalt.

Ez egy nagyon magas szám azokhoz az adatokhoz képest, amelyeket eddig közöltünk. Eddig a legrosszabb esetben is tíz körüli elhunytról beszéltünk. Gondoljunk abba bele, hogy hány családtag, hány barát, hány érintett személy van a környezetükben, akik nem tudják őket pótolni. Ezért kérem folyton, hogy vigyázzunk egymásra!

– mondta Müller Cecília. Mint mondta: ma már nem tudjuk megmondani, hogy ki fertőz, és ki nem. Nagyon ébernek, és szabálykövetőnek kell maradnunk – fogalmazott. 

A napi áldozatokról szólva hangsúlyozta, hogy minden betegnél fellelhető volt szív-, és érrendszeri megbetegedés, daganatos megbetegedés, vagy valamilyen anyagcsere megbetegedés. Mint fogalmazott, az életkor nem garancia semmire.

Mi történik azzal, aki betegnek érzi magát?

A tisztifőorvos azt kérte, hogy senki ne essen pánikba, akinek magas láza van, inkább pontosan kövesse a szabályokat. Ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, hívja fel a háziorvosát, konzultáljon a tüneteiről. Mérje meg otthon a testhőmérsékletét, hiszen az orvosnak az lesz az első kérdése, hogy lázas-e. Ha szükséges, a háziorvos elrendeli PCR-teszt elvégzését az Országos Mentőszolgálattól. A tisztifőorvos kiemelte, hogy a mintavételi időpont előtt 2-3 órával ne fogyasszanak semmit, vizet se igyanak, erre azért van szükség, mert egy

kis pálcával megtörlik belülről a garatot a mintavétel során

– részletezte a vizsgálatot Müller Cecília, hozzátéve, akkor se essen kétségbe senki, ha pozitív a minta: enyhe tünetek esetén házi karanténban gyógyulhat, ezt jelezze természetesen a munkaadójának is. 

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)