Meghalt Tauber Zoltán, Magyarország első paralimpiai bajnoka

2020.10.01. 19:07

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Tauber Zoltán, Magyarország első paralimpiai bajnoka. A hírt a Magyar Paralimpiai Bizottság közölte az MTI-vel.

Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, amikor lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében. Egy gyermekotthonban tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Részt vett az 1956-os forradalomban, túlélte a Kossuth téri vérengzést, kézikocsiján kenyeret szállított a barikádokon harcoló forradalmároknak.

Az 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. paralimpiai játékokon, a Torontolimpiádon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét.

Az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz-versenyen végzett az első helyen.

Az eredményhirdetést követő napokban – szovjet politikai nyomásra  a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) az akkori szabályokra hivatkozva nem ismerte el a magyarok eredményeit, Tauber Zoltán aranyérmén kívül így Oláh József atlétikában szerzett bronzérmét sem.

A díjátadás után az aranyérmet elrejtettem a zoknimba, hogy ha visszakérnék, azt mondhassam, elvesztettem. Így hoztam haza a medált, amit még ma is megkönnyezek, ha előveszem

–  mesélte egy későbbi interjúban a világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló.

1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér SportKlubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek,

amelynek február 22-i alapítási napja 2018 óta minden esztendőben a Magyar Parasport Napja.

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak negyven év elteltével kaphatta vissza. 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett, a riói paralimpiára utazó magyar paralimpiai csapat eskütételi ünnepségén a színpadon vehette át jelképesen ismét Tauber az aranyérmét.

Tauber Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja is saját halottjának tekinti, temetésének helyét és időpontját később teszik közzé.