Eddig 599-szer intézkedett a rendőrség a védelmi intézkedések megszegése miatt

2020.10.02. 20:52

A rendőrség eddig 599 esetben járt el a kormányrendeletben meghatározott védelmi intézkedések megszegése miatt. Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, többnyire a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben szegik meg a védelmi intézkedéseket, a másik jellemző szabályszegés pedig a maszk hiánya a tömegközlekedési eszközökön.

A fenti szabályszegések 43 rendőri intézkedést vontak maguk után a péntek reggelig tartó 24 órában. Húsz esetben pedig nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön. Utóbbi miatt 16 embert figyelmeztettek a rendőrök, a többi esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek. Az üzletekben, vendéglátóhelyeken vagy más intézmény területén 23 alkalommal intézkedtek, amiért az emberek nem tartották be a védelmi intézkedéseket: 17 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak, hármat pedig feljelentettek a rendőrök.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-i hatálybalépése óta 599-szer intézkedtek a rendőrök a védelmi szabályok megszegése miatt – tette hozzá az alezredes.

Március 4. óta 472 büntetőeljárást indítottak, és 89 embert gyanúsítottak meg.