Sátrakban szavazhattak a fertőzöttek Csehországban

2020.10.02. 12:45

Csehországban 3493 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami az eddigi legmagasabb napi növekedés – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken reggel közölt kimutatásból.

A kórházban kezeltek száma először haladta meg az ezret: 1098 emberről van szó, közülük 198 állapota súlyos, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A súlyos betegek tekintetében is rekord dőlt meg, írja az MTI. 

A Covid–19-betegség szövődményeiben elhunytak száma csütörtökön 12-vel 678-ra emelkedett. Ezen a héten mindennap tíz felett volt a halálesetek száma.
    

A járvány márciusi kezdete óta 74 255 embernél mutatták ki a fertőzést, az esetek többségében a betegség enyhe lefolyású volt. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 39 391.

Csehországban pénteken és szombaton regionális és részleges szenátusi választásokat tartanak. A választási helyiségekben szigorú biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, csak fertőtlenítés után, szájmaszkban lehet leadni a szavazatot.

A fertőzöttek szerdán és csütörtökön külön szavazóhelyiségekben, döntően parkolókban elhelyezett nagy sátrakban adhatták le szavazatukat úgy, hogy ki sem kellett szállniuk a kocsiból. Mintegy négyezren voksoltak így. A karanténban lévőket saját kérésre mozgó urnával is felkeresik a hatóságok.

Az általánosan romló járványhelyzet miatt Csehországban hétfőtől harmincnapos szükségállapotot vezetnek be, amely megteremti a jogi feltételeket a hatóságok számára a gyorsabb és hatékonyabb intézkedések meghozatalához.