Dömötör
-1 °C
14 °C

Már nem csak a nagyvárosok szennyvizét vizsgálja az NNK

2020.10.02. 16:03

Budapesti agglomerációs települések szennyvizében is vizsgálja a koronavírus kimutathatóságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A közlés szerint az elmúlt hetekben újabb mintákat vettek, és már a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – a mintavételhez.

Kitértek arra is, hogy több szennyvíztelep mintáiban növekvő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. Ezek: Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi, déli és központi területei.

Az eddigi vizsgálatok alapján kiemelték: a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár egy teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása.

A kormányzati portálon hangsúlyozták, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse a háziorvosát. Kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak. Lehetőleg tartsák a szociális távolságot, ahol nem lehet, ott viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot. Viseljék a maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be – adta hírül az MTI.