Az első koronavírus gyógyszer már a klinikai teszteknél tart Magyarországon

2020.10.02. 10:26

A favipiravir hazai fejlesztésével foglalkozó konzorcium vezetője ma reggel az M1 aktuális műsorában elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát.

Keserű György Miklós akadémikus a Természettudományi Kutatóközponttól úgy nyilatkozott, hogy a gyógyszer további vizsgálatát az orvostudományi egyetemek és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végzik. Az engedélyezési eljárásban a klinikai tesztek célja, hogy magyarországi környezetben is adatok alapján alátámaszthassák a gyógyszer hatékonyságát, és ezután lehet teljes körűen engedélyezni a medicinát. - írta a hírről szóló jelentésében az MTI.

A japán származású gyógyszerből száz beteg kezelésére elegendő gyógyszert kapott Magyarország és ezt fogják felhasználni az öt egészségügyi centrumban. Várhatóan a teljes engedélyeztetési eljárás hat hónap-egy év hosszú, de - egy úgy nevezett ideiglenes engedéllyel - a tesztek alatt is megkaphatják készítményt a magyar betegek.

A favipiravir enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzéssel küzdő betegek kezelésére alkalmas.

A Fujifilm Avigan, más néven Favipiravir tablettája
A Fujifilm Avigan, más néven Favipiravir tablettája
Fotó: Issei Kato / Reuters

A Japánban elvégzett kutatások megerősítették, hogy még a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékony a gyógyszer - tette hozzá.     

Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, és hozzájárul ahhoz, hogy átlagosan tizenkét nap alatt a klinikai tünetek is javuljanak". Ez azt jelenti, hogy megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés, így nincs szükség intenzív terápiás ellátásra.

- hangsúlyozta ki az akadémikus.