Novák Katalin szerint azzal lehet elérni az egyenlőséget, ha a nők akkor dolgoznak, amikor nekik jólesik

2020.10.02. 14:24

Novák Katalin  családokért felelős tárca nélküli miniszter beiktatása első napján videóüzenetben szólalt fel az 1995-ben megrendezett pekingi 4. Világkonferencia 25. évfordulója alkalmából rendezett ENSZ közgyűlésen. A nők egyenjogúságáért küzdő Pekingi Akciótervet meghatározó jelentőségűnek nevezte, ami máig a nemi egyenlőtlenségek leküzdésére készített legátfogóbb dokumentum, útmutatásai Magyarország számára is irányadóak.

  Mint mondta,

a nemi egyenlőség elérésének előfeltétele a gazdasági egyenlőség elérése. Ennek jegyében itthon a kormányzati intézkedések célja a nők foglalkoztatottságának növelése, valamint a munka és a család világának összhangba hozása.

A legfőbb eszköz erre a nem hagyományos munkahelyek létrehozása, ahol a nők akkor dolgoznak, amikor nekik jólesik. A nők szabad döntési jogának biztosítása érdekében a hazai jogszabályok lehetővé teszik, hogy az anyák önállóan döntsék el, mikor mennek vissza dolgozni: a családi támogatásokat attól függetlenül megkapják, hogy az anya már 6 hónappal a szülés után visszamegy dolgozni, vagy csak miután a legkisebb gyermek is betöltötte a 3 évet (gyed extra). Az idei évtől kezdve emellett a 4. gyermeküktől kezdve a nők minden személyi adózástól mentesülnek egészen a nyugdíjazásukig, és továbbra is elérhető életkortól függetlenül a nyugdíj 40 évnyi jogosító idő elérése után (Nők 40 program).

Kijelentette,

a magyar kormányzat eredményei egyértelműen igazolják az intézkedéseket: a nők foglalkoztatottsága 2 évtizednyi csúcson van jelenleg, messze az EU-átlag felett, és tovább záródott az olló a nemi bérkülönbségek között, amik az EU átlaga alatt vannak.

Hangsúlyozta, hogy a kormányzati programoknak köszönhetően a kétkedő hangokkal szemben megállapítható, hogy a családok erősítése és a nemi egyenlőtlenségek csökkentése igenis kifejezetten egymást erősítő folyamat.