Andrej Babis pártja nyert a csehországi regionális választásokon

2020.10.03. 21:30

A kormányzó ANO mozgalom sikerét hozták a hét végi regionális önkormányzati választások Csehországban – derült ki a szombat este közzétett eredményekből.

A párhuzamosan megtartott részleges szenátusi választáson csak egy jelölt szerzett most mandátumot, így a további 26 szenátori bársonyszék sorsa az egy hét múlva sorra kerülő a második fordulóban dől el.

Az önkormányzati választáson az Andrej Babis kormányfő vezette tömörülés országos szinten megszerezte a szavazatok majdnem 22 százalékát. A második helyen a Kalózpárt végzett 12 százalékkal, a harmadikon pedig a Polgári Demokratikus Párt 7 százalékkal, a negyedik és ötödik helyen pedig a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt végzett, egyaránt 6-6 százalékkal.

Csehország 13 régiójából tízben ugyan győzött az ANO, de a mozgalom előnye az egyes régiókban jóval kisebb az országosnál. A további helyezések alapján ezért kérdéses, hogy az elöljárói poszt megszerzéséhez sikerül-e az ANO-nak koalíciós partnereket találnia. Az egyes régiókban a további helyeken ugyanis többnyire olyan pártok végeztek, amelyek elutasítják az együttműködést Babis mozgalmával. Négy éve, 2016-ban például a kilenc regionális győzelem csak öt elöljárót hozott az ANO-mozgalomnak.

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) elveszítette eddigi pozícióikat és nagyon meggyengültek a régiókban. Mindkét hagyományos baloldali párt egyarán nem egészen öt százalékot kapot. Nagyon gyengén szerepelt az ellenzéki jobboldali TOP 09 párt is.

A részleges szenátusi választáson a 81 tagú parlamenti felsőház egyharmada, tehát 27 mandátum sorsa dől el. A szenátusi mandátumok megszerzéséhez a szavazatok több mint ötven százaléka szükséges, ami csak egy jelöltnek sikerült az első fordulóban. Zbynek Linhartnak (STAN) a decíni választókörzetben sikerült megújítania szenátori mandátumát.

Huszonhat körzetben tehát egy hét múlva második fordulóra kerül sor, amelybe a két, most legtöbb szavazatot kapott jelölt jutott. A legtöbb jelöltje az ellenzéki STAN pártnak, valamint az ANO mozgalomnak (10 és 9) maradt állva. A szociáldemokraták és a kommunisták a szenátusi voksoláson is nagyot buktak.

A választási részvétel 37 százalék körül alakult Csehországban, hasonlóan a korábbi voksolásokhoz. Nem igazolódtak be azok az aggodalmak, hogy a koronavírus-járvány miatt alacsonyabb lesz a csehek választások iránti érdeklődése.  • Tippek
  • Hírek