November végén tetőzhet a járvány Magyarországon, napi 220 halálesettel

D KOS20200921012
2020.10.03. 07:43

Ha Magyarországon folytatódnak a most megfigyelhető trendek, nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a járványhelyzet – állapítja meg előrejelzésében az amerikai Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME). A kutatók szerint év végéig több mint 12 és fél ezer halálos áldozata lehet a járványnak, a 

november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni

(vagyis ennyi lesz az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együttes esetszáma), és naponta 220 halálesetért lesz felelős a koronavírus.

A jelenlegi számok alapján készült előrejelzési modell szerint 

január 1-jéig összesen 12 és fél ezer ember halhat meg

koronavírus-fertőzésben. Ha időközben enyhítenek a korlátozásokon a hatóságok, akkor ennél is rosszabb lehet a helyzet, de ha mindenki általánosan betartja a biztonsági előírásokat és maszkot visel, lehet alacsonyabb is az elhalálozási arány - számolt be a kutatásról elsőként idehaza a Magyar Hang.

kljkl
Fotó: covid19.healthdata.org

A Washingtoni Egyetemen működő IHME a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával jött létre. Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet. A koronavírus-világjárvány kezdete óta a nemzetközi érdeklődés középpontjában állnak, mivel kifinomult matematikai modelljeik jó közelítéssel képesek előrejelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatokból milyen forgatókönyvek következhetnek.

Borítokép: Katonák a sátorrendszernél a Dél-Pesti Centrumkórház (DPC) udvarán 2020. szeptember 21-én, amelyet újból üzembe helyeznek. Itt végzik a koronavírus-fertőzöttek előzetes szűrését. A sátorkomplexumot március 25-én építették fel, hogy a kórházba érkező betegek előosztályozását itt végezhessék a kórház dolgozói. MTI/Koszticsák Szilárd