16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Újra jön a 13. havi nyugdíj

2020.10.03. 09:34

Jövő év közepéig akár 2500 milliárd forintot is a banki ügyfeleknél hagyhat a hitelmoratórium, a kormány emellett már 900 milliárdot fordított gazdaságvédelemre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az államtitkár kiemelte: jövő év elején 

a kormány elkezdi visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a tavasszal bevezetett munka- és adóügyi, illetve más lépések nagyjából egymillió munkavállaló helyzetén segítettek, ezen belül a bértámogatások majdnem 300 ezer állás megvédését garantálták. A hitelmoratórium 1,6 millió banki ügyfélnél hagyhat idén 2000 milliárd forintot, a lehetőség célzott meghosszabbítása pedig jövőre újabb 450 milliárdot jelenthet több százezer ügyfélnek.

Megjegyezte: az egy évtizeddel ezelőtti és a mostani válsághelyzet összehasonlítása „bizonyos értelemben sántít”, „a két krízis hordereje, lefolyása, hosszúsága eltérő, a 2008-as messze nem volt olyan pusztító, mint a mostani”.

Az interjúban pénzügyminiszter összehasonlította a jelenlegi, koronavírus okozta válság kezelését a 2008-as gazdasági világválság magyarországi kezelésével:

A baloldali kabinet akkor egyebek mellett jelentősen megemelte a forgalmi adót, növelte a jövedéki adót, a személyi jövedelemadónál pedig kialakította a rendszerváltozás egyik legnagyobb adóügyi átverését, az úgynevezett szuperbruttósítást. Emellett befagyasztotta a családi pótlékot, a gyes hároméves időszakát egy évvel csökkentette, miközben a táppénz tíz százalékkal apadt. Megszűnt a 13. havi nyugdíj, 62-ről lépcsőzetesen 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár. Bért csökkentettek a közszférában, miközben országos általános ingatlanadót vetettek ki.

„Szinte kizárólag a baloldali kormányok sorozatos hibái miatt fizetett végül mégis rendkívül nagy árat akkor a magyar társadalom” – fogalmazott a Pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve, hogy „most sem adóemelés, sem megszorítás nem lesz”.  • Hírek
  • Hírek