Illetékmentes lesz jövőre az elsőfokú közigazgatási eljárás

2020.10.04. 08:35

A gazdaságvédelmi operatív törzs jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek középpontjában az adóbürokrácia jelentős csökkentése áll. Az adóhivatal a vállalkozásoknak jövőre áfabevallási tervezetet ajánl ki, egyszerűbbé válik az adótartozások rendezése és a helyi iparűzési adóbevallások rendszere is – közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az államtitkár szerint az adminisztráció csökkentése felér egy komolyabb adócsökkentéssel, hiszen a vállalkozásoknak csak a legfőbb adófajtákhoz köthető

adminisztrációs költsége mintegy 420 milliárd forint.

Kiemelte: 2021 második félévétől mintegy félmillió vállalkozásnak készíti el a hatóság az áfabevallási tervezetét.

A gazdasági operatív törzs megduplázta a jelenlegi úgynevezett automatikus részletfizetési összeghatárokat. Így jövőre a magánszemélyek egymillió forintos tartozásig, az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített cégek 3 millió forintig kérhetnek tartozásaikra 12 havi pótlékmentes részletfizetést, ehhez mindössze egy egyszerű kérelmet kell benyújtaniuk.

A vállalkozásoknak nem kell majd minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat. Elég lesz egyet beküldeni az adóhivatalhoz, az adatokat a hivatal továbbítja majd az illetékes önkormányzatoknak.

Több mint másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé jövőre. Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentesek lesznek, köztük az adóügyi méltányossági kérelem is. Nem kell majd illetéket fizetni a közös háztartásban élésről vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért sem.