„Gyerekek! Nem kell tőlük félni. Nem ilyenek az igazi felnőttek!” – Tüntettek az SZFE autonómiájáért

2020.10.04. 23:16

Néhány száz ember ment el vasárnap délután arra a zenés tüntetésre, amelyet a budapesti Szabadság téren tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjainak és tanárainak a támogatására.

Első felszólalóként Hajós András arról beszélt, hogy a négyféle embertípus, a buta, az átlagos, az átlagosnál picit tehetségesebb és a tehetséges közül az az átlagosnál picit tehetségesebbek azok, akik nagyon dühösek lesznek, mert nem tudnak szabadulni a téveszmétől, hogy elvettek tőlük valamit, és joguk van visszaszerezni. Ilyen átlagosnál picit tehetségesebb „sziszegők” hajolnak az SZFE diákjai fölé is, és megmondani, hogy mi legyen, „aztán fenyegetnek, letiltanak, elvonnak, átneveznek, átszerveznek, érvénytelenítenek, riogatnak, és jönnek erővel, pénzzel, paripával, kancellárral, amijük csak van.”

Gyerekek! Nem kell tőlük félni. Nem ilyenek az igazi felnőttek

– üzente Hajós András az SZFE-re érdemi párbeszéd nélkül kényszerített alapítványi kuratóriumra utalva, amelyet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti színház igazgatója vezet.

Szarka Gábor új SZFE-kancellár és Novák Emil rektorhelyettes vasárnap állt elő azzal a nyolcpontos ajánlatcsomaggal, amely a többi között béremelést és büntetlenséget ígér az egyetem tiltakozó munkatársainak és hallgatóinak, ha október 7-ig felhagynak az SZFE épületeinek a blokádjával.

Pódiumra lépett Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke is, aki szerint  „a mindenre rátelepedni vágyó hatalommal” szemben most nem csak a művészetek, az oktatás és a tudomány szabadsága, hanem mindannyiunk szabadsága, egy jobb, boldogabb élet reménye a tét.