EMMI: már megkapták a béremelést a szakdolgozók

2020.10.05. 18:52

Miután Orbán Viktor meghirdette az orvosok béremelésének tervét, vasárnap a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) arra kérte a miniszterelnököt, hogy a szakdolgozók és a többi közfinanszírozott egészségügyi dolgozók bérét az orvosok béremelésével arányosan emeljék 2021 elején.

Kapcsolódó

Az orvosokéval arányos béremelést követelnek az egészségügyi szakdolgozók

Róluk ugyanis a Magyar Orvosi Kamara és Orbán Viktor tárgyalásán nem esett szó.

Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) azzal utasította vissza a követelést az Országos Sajtószolgálat oldalán, hogy a kért béremelést az egészségügyi dolgozók már megkapták. Álláspontjuk szerint a kormány az egészségügyi bérek rendezését a szakdolgozók béremelésével kezdte.

A nemzeti kormány az elmúlt hat évben olyan jelentős lépéseket tett az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsülése érdekében, amire azt megelőzően még soha nem volt példa. A 2018-ban indított béremelési programnak köszönhetően négy lépcsőben, összességében 72 százalékkal emelkedik 2022-ig az egészségügyi szakdolgozók fizetése. A kormány 2019-ben 8 százalékos előrehozott szakdolgozói béremelést hajtott végre, amelybe már a védőnők is belekerültek

– olvasható a szaktárca közleményében.

Kapcsolódó

Kásler Miklós: Történelmi előrelépés az egészségügyi dolgozók bérfejlesztése

A magyar emberek számítanak az egészségügyi dolgozókra, az orvosok, ápolók és az őket támogató szakdolgozók pedig számíthatnak a magyar kormányra.

A jövőre vonatkozóan hozzáteszik:

Idén novemberben további 20 százalékkal emelkedik az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók fizetése, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos béremelésben részesülnek, így 2022-re egy ápoló átlagosan a két és félszeresét fogja keresni annak, mint amennyit 2016 előtt keresett. A kormány kiemelt célja, hogy minden egészségügyi dolgozó számára kiszámíthatóbb megélhetési és előmeneteli lehetőséget biztosítson, ezzel is megköszönve helytállásukat, amit a koronavírus terjedésének megakadályozása, és honfitársaik egészségének védelme érdekében tesznek.