Menekültekkel telezsúfolt kisteherautót fogtak az M1-esen

2020.10.05. 22:04

Embercsempészt és 27 menekültet találtak a rendőrök abban a román kisteherautóban, amelyet hétfőn késő délután állítottak meg az M1-es autópálya 73-as kilométerénél, Kocs térségében – közölte honlapján a rendőrség. A rendőrök a Csongrád–Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Migrációs Ügyek Osztálya munkatársainak információi alapján indítottak négy megyére kiterjedő akciót.

Az elfogott 34 éves román nő és társnője 27 menekültet próbált Ausztriába csempészni.
Az elfogott 34 éves román nő és társnője 27 menekültet próbált Ausztriába csempészni.
Fotó: Forrás: Police.hu

A közlemény szerint a járműben az ellenőrzés idején a 34 éves román állampolgárságú sofőrnőn és 38 éves társnőjén kívül 26 menekült férfi és egy kiskorú fiú utazott. Egy férfi libanoni, négy szír, három palesztin, tizenkilenc afgán állampolgárnak vallotta magát. Az érintettek szerb menekültkártyával rendelkeztek, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni – tudatta a rendőrség.

A járőrök a sofőrt és kísérőjét elfogták, és utasaikkal együtt a Győr–Moson–Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra állítják elő, majd meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően –, visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A jármű vezetőjével és társával szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indul. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.