Dömötör
-1 °C
14 °C

Ők a járvány hétköznapi női hősei

DBZOL20201005003
2020.10.05. 15:38 Módosítva: 2020.10.05. 17:06

A Nők Magyarországért díjat azért hozták létre, hogy a hölgyek erőt meríthessenek belőle – mondta az MTI tudósítása szerint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Nők Magyarországért Klub elnöke a szervezet által idén hagyományteremtő céllal megalapított elismerés díjátadóján. Szavai szerint idén olyan embereket díjaztak, akik bátor, kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt, akik a „frontvonalban harcoltak”, de nem kerültek reflektorfénybe. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a  járványhelyzet alatt az emberek eltakarják a szájukat és az orrukat, azonban a szemüket, a fülüket és a szívüket nem.

Ebben az időszakban tisztábban lehet látni, hallani és érezni, észrevenni a mindennapi hősöket 

– közölte. Hozzátette, hogy az idei elismeréseket a 4 kategóriában (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, egyéb)  a beérkezett csaknem 500 jelölés alapján olyanok kapták, akik betegekről, gyermekekről, idősekről gondoskodnak. Ezek történelmi erények – hangsúlyozta Novák Katalin. Balog Zoltán miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a járvány első hulláma megrendülést hozott az emberek életébe, ebből pedig termékeny gondolatok születtek.

A beérkezett jelölésekből egy szakmai zsűri kiválasztott húsz embert, az ő nevüket bocsátották közönségszavazásra, és több mint tizenkétezer voks döntött a négy fődíjasról. Minden kategóriában öt nőt tüntettek ki, közülük egy-egy fődíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. A csoportok fődíja bruttó ötmillió forint pénzjutalommal jár.

Az egészségügyi kategória díjazottját, Fábián Barbarát Szabó Tünde, az az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára méltatta. Szavai szerint Novaj község orvosi asszisztense a veszélyhelyzet teljes ideje alatt azon dolgozott, hogy tájékoztassa a lakosságot a járvány kockázatairól, a megelőzés hasznosságáról. Megszervezte a maszkgyártáshoz szükséges anyagok beszerzését, majd a védőfelszerelések szétosztásában is főszerepet vállalt, mindezt egyedülálló háromgyermekes anyaként, szabadidejét nem kímélve.

Balatoni Katalin néptáncpedagógus nem csupán Magyarországon látta el tevékenységét, hanem a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának biztosított online tartalmat a gyermekek oktatásához. Munkájában mindig jelen van az össznemzeti szempont – méltatta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke az oktatás kategória díjazottját.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó azt mondta, a szociális ellátás „aranyérmese”, Klenik Sándorné mindenét odaadta azért, hogy idős embereknek segítsen. Elment az unokáitól, hogy beköltözhessen intézménye lakói közé, őket bátorítsa, a kialakult feszültséget enyhítse. Ő is aktív szerepet vállalt a maszkgyártásban.

Az egyéb kategóriában a Pécsi Tudományegyetemhez tartozó Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának női tagjai kapták a fődíjat. Róluk Szenkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt, kiemelve, hogy a csoport tagjai reggeltől késő estig komoly szellemi munkát végeztek. Gyógyszer-alapanyagokat vizsgáltak abból a szempontból, hogy gátolják-e a koronavírust. Gyakran teljes védőöltözetben dolgoztak, tehát fizikailag is megterhelő feladatokat láttak el.

(Borítókép: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Nők Magyarországért Klub elnöke beszédet mond a szervezet díjátadó ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban 2020. október 5-én. A Nők Magyarországért Klub olyan példamutató nőket díjazott, akik bátor kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt. Minden kategóriában öt nőt tüntettek ki, közülük pedig egy-egy fődíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. Csaknem ötszáz jelölés érkezett. A csoportok fődíja bruttó 5 millió forint pénzjutalommal jár. Egy különdíjat is kiosztottak. MTI/Balogh Zoltán)