A feltétel nélküli fegyverletételt visszautasítják a Színművészeti hallgatói

2020.10.05. 18:10

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának ajánlatát ultimátumnak minősítették a hallgatók hétfő délután az egyetemfoglalás 34. napján. Sajtótájékoztatójukon kijelentették: az egyetemi autonómia feltételeit rögzítette a felsőoktatási törvény, ezek nem képezhetik semmilyen egyeztetés részét. Hangsúlyozták, hogy az intézmény lehetséges átalakításáról csak a miniszterrel hajlandók tárgyalni.

Az SZFE-nek legitim vezetése jelenleg nincs – közölték a hallgatók, akik kifogásolták, hogy a kuratórium által kinevezett kancellár „bérvisszatartással zsarolja” az egyetem dolgozóit, ami sérti a munka törvénykönyvét – mutatott rá Szurdi Panni a hallgatók nevében. Hozzátette: az egyetemi dolgozók sztrájkjának harmadik napján, a tanulmányi félév felfüggesztésével fenyegetni abszurd.

Az egyetem bérszámfejtését kiszervezték egy külső cégnek, amihez az újonnan kinevezett kancellár követeli az egyetemre való belépést. Az egyetem működése kizárólag általa lehet akadályoztatva

– mondta Szurdi Panni, aki szerint az egyetem foglalása továbbra sem sérti a diákok érdekét, mert hallgatók és oktatók jogszerűen járnak el. A blokádot továbbra is fenntartják.

A feltétel nélküli fegyverletételt önkényesen követelő, el nem ismert fenntartó vezetőség ultimátumát az SZFE hallgatósága visszautasítja

– hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Az SZFE két hallgatóját, Zalán Jánost és Novák Emilt meghívták az M5 Ez itt kérdés című műsorába, hogy vitázzanak az egyetemről, de az utolsó pillanatban technikai okokra hivatkozva az MTVA elhalasztotta az adás felvételét.

Kapcsolódó