Fővárosi patkányháború: helyzetjelentés

2020.10.06. 07:50

Jól állunk a patkányokkal vívott budapesti harcban – nyilatkozta az InfoRádiónak Reizinger Mátyás, az RNBH Konzorcium vezetője, aki 20-25 százalékos csökkenésről beszélt.

A fővárosi patkányirtásért felelős szervezet szakembere ugyanakkor hozzátette, hogy a patkánymentességet nem tudják biztosítani.

A jelenlegi helyzet szerint, hasonlóan a korábbi időszakhoz, a főváros belső kerületei azok, amelyek patkányfertőzöttség szempontjából kimagaslanak a többi közül.

Ez elsősorban a csatornahálózattal, illetve a lakosság nem megfelelő szemétkezelésével magyarázható – tette hozzá Reizinger Mátyás. A belvárosban ugyanis – jellemzően a régi építésű házakban – sok helyen nincs megfelelő takarítás, illetve az építkezések azok, amelyek a patkánypopulációt megnövelik.

Az RNBH Konzorcium 2018 júliusa óta végzi a fővárosi patkányirtást, havonta átlagosan 400–1200 bejelentést fogadva.

Ami viszont igazából számít Reizinger Mátyás szerint, az a bejelentések igazoltsága. Ha egy bejelentést követően a helyszíni vizsgálatok patkányfertőzöttségre utalnak, irtószeres kezelést kell végezni, amit két ellenőrző vizsgálat követ – ismertette a szakember.

Az irtószeres kezelés során egyfajta véralvadásgátló szert helyeznek ki, aminek az elfogyasztása után az állat elpusztul. Amennyiben a tetem előkerül, akkor azt az előírásoknak megfelelően a konzorcium begyűjti, és kezeli a későbbiekben, de hasonlóan járnak el, ha elhullott állat megtalálásáról kapnak bejelentést.

Reizinger Mátyás az InfoRádió kérdésre válaszolva hangsúlyozta: 

a kihelyezésre vonatkozó jogszabályi előírások szigorúak, vagyis a szabadba nem kerülhet irtószer, csak az erre rendszeresített zárható, rögzített műanyag dobozba, megakadályozandó, hogy azzal a házi kedvencek vagy akár a gyermekek érintkezésbe kerüljenek.

A szerelvényeket továbbá figyelmeztető felirattal látják el, aminek tartalmaznia kell az irtószer nevét, hatóanyagát és esetleges mérgezés esetére annak ellenanyagát, illetve további információként a kihelyezés időpontját és a kihelyezést végző cég nevét és elérhetőségét – sorolta a szakember.

A konzorcium vezetője végezetül azt tanácsolja mindenki számára, aki patkánnyal találkozik az otthona környezetében, hogy a bejelentést követően vizsgálja meg, melyek azok az esetleges körülmények, amelyek az állatok megjelenéséhez vezethettek.

Az irtási program hatása már idén júniusban is látszódott.

33417494 05690a7c7e5073311f4813e9b7bedd8b m.png