Müller Cecília: A járvány felszálló ágában vagyunk

2020.10.06. 12:02

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a védekezésben nagyon fontos az együttműködés.

Mindenki teszi a dolgát a járvány lassítása érdekében: a tudósok, a virológusok, a hatóságok munkáját a lakosság azzal segítheti, ha az előírásokat betartja és megfelelően védekezik. 

grafikon.PNG
Fotó: optörzs

A koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházakban nőtt az ápoltak száma, jelenleg 627 embert kezelnek, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. Ellátásuk érdekében folyamatban van az egészségügyi dolgozók átvezénylése – mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy az elmúlt 24 órában 818 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 722 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt húsz beteg, ami az eddigiekhez képest kiugró adat – ismerte el a tisztifőorvos. Közülük tizenöten szenvedtek már korábban is szív- és érrendszeri, légzőszervi, magas vérnyomás és anyagcsere-alapmegbetegedésben. Az elhunytak életkora 53 és 92 év között volt.

Müller Cecília
Müller Cecília
Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook

Müller Cecília ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy

A FERTŐZÖTTEK KÖZÖTT MÁR A FIATALOK RÉSZARÁNYA A LEGNAGYOBB. SZÁZEZER FŐRE VETÍTVE 661 FERTŐZÉS ESIK A 15–19 ÉVES KOROSZTÁLYRA, DE A LEGINKÁBB A 20–28 ÉVES KORÚAK ÉRINTETTEK: A BETEGEK CSAKNEM NEGYEDE, 23 SZÁZALÉKUK EBBŐL A KORCSOPORTBÓL KERÜL KI.

A 14 éven aluli gyermekek körében továbbra sem jellemző a megbetegedés, az összesetszámból ők alig 4 és fél százalékkal részesednek. 

A területi eloszlásról Müller Cecília elmondta, hogy Budapest és Győr-Moson-Sopron megye a legfertőzöttebb, a legkevésbé pedig Békés, Bács-Kiskun és Tolna megye. 

Szavait zárva a tisztifőorvos ismét a higiénés intézkedések betartásának fontosságára figyelmeztetett, amivel a tervszerű védekezést segíti a lakosság.