Karácsony Gergely újraindítási adóval sarcolná meg a gazdagokat

2020.10.07. 16:05

A főváros egy félszázalékos úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik,

amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból

– mondta a főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációjában.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a főváros működőképességének fenntartása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a válság idején pedig érdemes újragondolni, kik tudnak legalább átmenetileg nagyobb mértékben részt venni a közteherviselésben.

A városvezetés által kilátásba helyezett „ipa+koncepció” egyfajta válságkezelő hozzájárulás azoknak a szektoroknak, amelyeket kevésbé viselt meg a járvány, mint más iparágakat, vagy az „életéért küzdő” fővárosi önkormányzatot. Kiemelte,

számításaik szerint Budapest arányaiban háromszor több adóbevételtől esik el a járvány miatt, mint a központi költségvetés. A főváros bevételeinek 70 százaléka származik az iparűzési adóból, amely idén várhatóan csak 139 milliárd forint lesz a tavalyi 165 milliárd forint után.

Karácsony Gergely közölte, a főváros mintegy 300 milliárd forintos idei működési költségvetésében összesen 69 milliárd forintos lyuk van, a városvezetésben pedig arra számítanak, hogy 2022-2023-ban érhetnek véget a koronavírus-járvány miatti „szűk esztendők”.  

A főpolgármester szólt arról is, a következő időszakban megpróbálják újratárgyalni a kormánnyal a fővárost érintő központi elvonásokat is – írja az MTI. 

Karácsony Gergely továbbá közölte, hogy az önkormányzati cégeknél nem kell leépítésekre számítani, egy kivétellel, a gyógyfürdőknél 10 százalékos csoportos leépítést fognak végrehajtani. Arról is beszélt, hogy Budapestet a válság különösképpen érinti, hiszen a külföldi turizmus a fővárosban jelentős, ez viszont csak nehezen fog helyreállni.

Az ínséges évek várhatóan 2022-2023-ig tartanak, ekkor érjük el újra a 2019-es szintet 

– fogalmazott. Hozzátette, hogy valószínűleg a BKK is krízisbe kerülhet: a jegyár–bevételek 20 milliárd forinttal csökkenhetnek, ezért jövőre a cégnek nagyjából 17 milliárd pluszpénzre lesz szüksége az önkormányzattól. 

A főpolgármester hangsúlyozta, hogyha nem csinálnak semmit, a főváros tartalékai 2022-2023-ra elfogynak, és kilátástalan helyzetbe kerül, ennek megoldása lehetne például, ha Budapest meg tudna egyezni a kormánnyal.