Ellenőrizni fogják az orvosokat, hatóság tartatja be a hálapénz eltörlését

2020.10.07. 20:45

A kijelölt hatóság végzi majd az ellenőrzést

- ezt válaszolta az ATV Híradónak az Emberi Erőforrások minisztériuma arra a kérdésre, hogy miképp és hogyan ellenőrzik majd a hálapénz eltörlését. A kérdésre a részletszabályozás hiánya miatt nem adtak konkrét választ.

A paraszolvencia az ötvenes években terjedt el Magyarországon, azóta folyamatosan emelkedik a mértéke. 2010-ben egy főre éves szinten 1798 forint hálapénz jutott, 2018-ra ez az összeg 3827 forintra nőtt. A legtöbbet a 65 év feletti korosztály fizetett, átlagosan 8500 forintot – derül ki a KSH adataiból.

A parlament egyhangúlag szavazta meg kedden a törvényjavaslatot. Januártól az orvos a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszeri, kis értékű ajándékot fogadhat el. Aki ezen túlmenően hálapénzt ad vagy fogad el, Btk. értelmében egy évig terjedő szabadságvesztéssel járhat, bár amint az Index feltárta, hogy a hálapénz elfogadására a tiltás ellenére is lesz lehetőség.

„Magyarország a leghálásabb”

Az Orvosi Kamara etikai biztosságának alelnöke azt mondta, egész Európában szinte Magyarország volt az utolsó, ahol tolerálták a paraszolvenciát, de szerinte türelmi idő kell ahhoz, hogy a társadalom megszokja a tiltást.

Az a konszenzus született, hogy etikai úton is szeretnénk szankcionálni a hálapénz elfogadását. Az etikai kollégiumnak ugye az a feladata, hogy az etikai kódexet módosítsa, írja át, azzal foglalkozzon. Etikai Kódexszel kapcsolatos módosítást fogunk beadni a következő országos küldött gyűlésen, és remélhetőleg ezt az országos küldöttek megszavazzák

-nyilatkozta Martin Dénes, a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának alnöke az ATV-nek. 

Romániában és több más európai országban a hálapénzt elfogadó orvosok lebuktatására állbetegeket alkalmaznak, hasonlóan ahogy az adóhatóság próbavásárlói dolgoznak.