Jogerősen felmentették Kiss Szilárdot a vesztegetési ügyben, perelheti az államot

2020.10.07. 22:00

Bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették Kiss Szilárd volt agrárattasét és társait a vesztegetés vádja alól szerdán délelőtt a Kecskeméti Törvényszéken – írta a 24.hu. A kalandos életű egykori moszkvai agrárattasét, aki annak idén Tarsoly Csabával is üzletelt,  két társával – Sziky Gyulával, a Nyíregyházi Spartacus FC volt tulajdonosával és Gellért Imrével, az egykori Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet elnökével együtt – még 2015. elején tartóztatták le.

Az ügyről annak idején az Index tényfeltáró sorozatban számolt be, amelynek a cikkeit  itt, itt, és itt lehet olvasni.

Kapcsolódó

Nem akárkit tartóztattak le néhány napja

Kiss Szilárd a kormány moszkvai lobbistájaként Fazekas Sándorhoz és Szijjártóhoz is közel állt.

A vádirat szerint miután a Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó Monte Tokaj borászati vállalkozás 2010-ben felvett 500 millió forintos hitelét nem törlesztette a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnek - annak 2012-es bedőlésekor már 600 millióval tartoztak –, és a követelés a pénzintézet csődje után az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez került a fedezetként szereplő birtokkal együtt, Kiss felkereste Sziky Gyulát, hogy áron alul szerezze meg a tokaji vállalkozást. Tudomása szerint ugyanis Sziky ismerte az orgoványi takarékszövetkezet vezetőjét, és el tudta volna intézni az ügyet. 

A vádlottak végig tagadták a bűnösségüket, az ügyészség bizonyítékul csak azokat a lehallgatási anyagokat tudta benyújtani, amelyek tanúsága szerint Sziky többször tárgyalt Kiss Szilárd megbízásából Gellért Imrével. Végül megegyeztek, hogy a takarékszövetkezet követelését Sziky Gyula ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer eurós, akkori árfolyamon mintegy 140 millió forintos vételáron. A vádirat szerint Sziky további 40 millió forint kenőpénzt ígért a pénzintézeti vezetőnek, ha a vételár alatt vásárolhatják vissza az ingatlanokat.

A 24.hu emlékeztet arra, hogy 2018. június 12-én a Kecskeméti Járásbíróságon a három vádlottat felmentették, mert

a lehallgatási anyagokat Kiss Szilárd és Gellért Imre esetében nem lehet felhasználni.

Azok készítését ugyanis egy másik büntetőügyben rendelték el Sziky Gyula ellen.  Ezek nélkül azonban csak azt tudták bizonyítani, hogy Sziky Gyula átvett Kiss Szilárdtól 40 millió forintot.

A Kecskeméti Törvényszék azonban nem hagyta annyiban az első fokú ítéletet, és 2019. június 27-én hatályon kívül helyezte az ítéletet, kimondva azt is, hogy Sziky Gyulán kívül másokra vonatkozóan is fel lehet használni a lehallgatási anyagokat. Az ügy ezt követően a Szegedi Ítélőtáblára került, ahol azonban úgy ítélték meg, hogy az elsőfokú bíróság teljes körű bizonyítási eljárása után nem szükséges újabb eljárás, ezért ítélethozatalra visszaküldték az ügyet annak a másodfokon eljáró bíróságnak, amely a hatályon kívül helyezési végzést meghozta. 

Ezt követően Kecskeméten a három tagú bíró tanács mást már nem tehetett, mint kimondta a vádlottakat felmentő ítéletet. Az indoklás szerint bár a lehallgatási anyagokat fel lehetett használni, azokból egyértelműen, kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani a vádlottak bűnösségét. Így bizonyítottság hiányában ejtették a vádat. Mivel a vádlottak számos hónapot töltöttek az ügy kapcsán előzetes letartóztatásban, ezért most lehetőségük nyílik kártérítésért perelni a magyar államot. 

Nem ez az első ügy, amelyet Kiss Szilárd bizonyítottság hiányában úszott meg. A IV. és XV. kerületi ügyészség 2018-ban azzal indokolta a nyomozás megszüntetését az egykori agrárattasé ellen a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán keresztül bonyolított szabálytalan vízumügyek miatt indított eljárást: “a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.  

Kapcsolódó

Megszüntették a Kiss Szilárd elleni nyomozást

Az ügyészségnek sehogy nem sikerült bizonyítékot találnia mindarra, amit az Index cikksorozatban írt meg a volt agrárattassé piszkos ügyeiről.

a  • Tippek
  • Árfolyam