Orbán Viktor: Visszahozzuk az öt százalékos áfát az új lakásokra

D MTI20201007011
2020.10.07. 19:37

Egyelőre nem kell műtéteket halasztani - mondta  Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Hír TV-nek adott interjúban a kormány járványvédelmi stratégiájáról.  Tavasszal egy-másfél hetes időtávra látott előre a miniszterelnök, most a minisztereink 3 hétre előre tervezhetik az életet. A járvány felszálló ágban van. 

A miniszterelnök szerint  vannak első lépcsős kórházaink, ott zajlik a koronavírus-betegek kezelése, de vannak második és harmadik lépcsős intézmények is, amelyek később, ha szükség lesz rájuk, akkor bevethetőek lesznek. Kulcskérdés, hogy ehhez meglegyen a szükséges kórházi hely, felszerelés és egészségügyi személyzet is.  Egyelőre azzal a legrosszabb forgatókönyvvel számol a számol a kormány, hogy 200 ezer koronavírus-fertőzött esetén kell biztosítani a megfelelő egészségügyi kapacitásokat.  Gyakran van úgy, hogy egy kórházba vezényelni kell orvosokat, ápolókat. Vannak vezénylési tartalékok is, egyelőre az összes ápoló egy százalékát érintik az áthelyezések - mondta Orbán Viktor. 

Egyelőre nem tervez a kormány az emberek mindennapi életét a mostaninál jobban korlátozó intézkedéseket

- erősítette meg. 

A gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatára adókönnyítésekről és támogatásokról is döntött a kormány, ebből konkrét intézkedésként azt említette a kormányfő, hogy

a 2022. december 31-ig épülő lakásokra újra 5 százalékos áfakulcsot állapítanak meg.

Bővebb részleteket a miniszterelnök  nem közölt, csak annyit említett, hogy Novák Katalin családügyi tárca nélküli miniszter terjesztette elő a javaslatot. Elmondta azt is, hogy további jelentős családvédelmi intézkedések is várhatóak még a közeljövőben. 

A kormányfő az orvosi béremelésről szólva elmondta, hogy a kormány szó szerint elfogadta a Magyar Orvosi Kamara bértábláját, azt befogadta a Pénzügyminisztérium. A béremelés időzítéséről szólva visszakérdezett: mikor, ha nem most? Szerinte az orvosaink világszínvonalon védekeznek, ezt a tavaszi járvány elleni védekezés esetén is bizonyították. 

Járvány van, tudomásul kell venni, hogy

vezénylés nélkül emberek halhatnak meg, ezért most szükség van rá, ugyanakkor ez nem lehet állandó gyakorlat, nem lehet ezzel a rossz szervezést igazolni 

- érvelt Orbán Viktor.  Ami a hálapénz felszámolásáról azt mondta, hogy ezt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kérte.  A Btk . szövegtervezetet a MOK dolgozták ki. Ebben az elfogadott javaslatban van tíz olyan terület, amit külön rendeletekkel kell szabályozni, ebben a kamarára is számítunk – mondta a kormányfő. 

A kormányfő az elmúlt hetek jogállamisággal kapcsolatos uniós, illetve a CEU-ügyben hozott ítélettel kapcsolatos külföldi bírálatokra is kitért. Szerinte az európai baloldal támadja az országot. Kijelentette, hogy Ve ra Jourová jogállamiságért felelős biztos Soros György embere. Azzal kapcsolatban, hogy az üzletember uniós próbapert javasol Magyarország ellen, azt mondta a kormányfő, hogy tegye, „mi” nem vagyunk elrontói semmi rossznak.

A miniszterelnök sok sikert kívánt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek közvetlen brüsszeli pályázati finanszírozást szeretnének, mivel szerinte ez sokkal bonyolultabb és nehezebb pálya, mint jelenleg a magyar kormányon keresztül uniós forráshoz jutni. Ezzel Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és több másik hazai településvezető nyílt levelére utalt, amelyben azt kérték a polgármesterek, hogy az EU-nál közvetlenül és önállóan is pályázhassanak az önkormányzatok. 

Nincs fontosabb dolog ma Európában, mint a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák kezelése

- mondta Orbán Viktor. Szerinte szűk magyar érdek szerint „rezeg a léc” az uniós válságkezelési hitelekkel kapcsolatban, főleg a közös uniós hitelfelvételt tartotta kockázatosnak. Ennek ellenére a kormány támogatta ezt az uniós kezdeményezést, mivel elfogadta azt, hogy ennek híján nem lehet az EU déli tagállamain segíteni. De ezt a hitelt 30 éven át fogjuk visszafizetni – tette hozzá a kormányfő. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j2) a Hír TV Magyarország élőben című műsorában adott interjúja előtt 2020. október 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher