Salamon
-1 °C
13 °C

Szijjártó Péter beült egy elektromos kamionba, de a TEK nem hagyta, hogy vezessen

2020.10.07. 17:04

Szijjártó Péter a közösségi oldalán osztott meg egy videót arról, hogy egy magyar vállalkozás, az Innovatív Raktárlogisztika Kft. egyedülálló elektromos kamiont fejlesztett ki. A külügyminiszter be is ülhetett az egyik jármű volánja mögé, de valaki közbeszólt, hogy a TEK nem engedi kipróbálni.

Amikor az egyik mérnök visszakérdezett, hogy beindítsa-e a kamiont, Szijjártó Péter azt válaszolt, hogy azt nem kéne, mert ha rossz gombot nyom meg, akkor félő, hogy a raktárba száguld majd.

Bár még nem mentem kamionnal, de ha magunk leszünk, meg nem lesz itt ennyi ember, kipróbálom majd. Egyrészt nem röhögnek ki, hogy béna vagyok, meg nem ütök el senkit

– nyugtatott a külügyminiszter.

Az Innovatív Raktárlogisztika Kft. európai és globális összevetésben is egyedülálló fejlesztést hajtott végre. Sehol máshol nem fejlesztettek még és nem állítottak ipari hasznosítási szolgálatba 40 tonna össztömeget kitevő teljesen elektromos kamiont.

Jelenleg a cégcsoport tíz kamionnal szállít az Audi járműgyárai között Győrön. Az első kamiont már kiváltották elektromos kamionnal, és várhatóan 2022-re már mind a tíz kamion elektromos lesz. Egy elektromos kamion egy évben a saját össztömegével megegyező károsanyagkibocsátás-csökkentést jelent a hagyományossal összevetve, és ez a győri környezetvédelmi tervek végrehajtását is segíteni fogja. Ezzel Magyarország újabb lépést tett a klímaváltozás elleni harcban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a járművet bemutató, szerdai győri sajtótájékoztatón.

Lipovics Tamás, az Innovatív Raktárlogisztika Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy közepes vállalkozásként csak akkor tudnak versenyképesek maradni, ha innovatív megoldásokat alkalmaznak. Ezért ruháztak be egy elektromos kamionra, amelyet járműgyár-kiszolgálásra használnak fel a nap 24 órájában. A cég jelenleg 157 embert foglalkoztat Győrben hat telephelyén.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég tavaly 1,08 milliárd forint árbevételt ért el, 620,9 millió forinttal többet, mint 2018-ban. Nyeresége 61,9 millió forinttal 182,5 millió forintra nőtt.

Bántó Ruben, a debreceni székhelyű – az elektromos kamion alvázát gyártó – Elektromega Kft. igazgatója elmondta, hogy a hazai fejlesztésű kamion tisztán elektromos meghajtású, egy töltéssel képes Debrecenből a fővárosba eljutni. Speciális felhasználásra tervezték, így raktárlogisztikai kiszolgálásra ideális, és a kamiont rakodás közben is lehet tölteni.