Védelmet követelnek Magyarország nagy tavainak

2020.10.07. 21:13

Hetven civil szervezet foglalt állást a Balaton, a Fertő tó, a tatai Öreg-tó és a Velencei-tó védelme mellett. Közös nyilatkozatukban felszólítják az Orbán-kormányt és minden illetékes szervet, hogy garantálják, a kiemelt értéket képviselő nagy tavaink nem esnek áldozatul állami és magánberuházásoknak.

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó Magyarország fontos természeti értéke, gazdag édesvízi élőhelye, jelenleg mégis veszélyben vannak. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembemennek a magyar alaptörvényben rögzített kötelességével és a köztársasági elnök ígéretével, amelyet Magyarország nevében az ENSZ-nek tett 2020-ban. A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekcsoportok rövid távú haszonszerzését helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve annak a kötelességünknek, hogy természeti örökségünket megőrizzék a jövő generációk számára is.

Áder János köztársasági elnök a minap az ENSZ virtuális biodiverzitási csúcstalálkozójára küldött beszédében azt mondta, nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni, és nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni. Hasonlóan fogalmaz Magyarország Alaptörvénye is: „A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A civil szervezeteket által aláírt nyilatkozatot ide kattintva lehet elolvasni.  • Hírek
  • Hírek