Gyermekotthonból érkezett a bombával fenyegető hívás

2020.10.08. 08:47

Közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Tatabányai Járási Ügyészség egy fiatalkorú lánnyal szemben, akit kiskorú barátja vett rá, hogy telefonon bombatámadással fenyegessen meg egy esztergomi gyárat – derül ki a Komárom–Esztergom Megyei Főügyészség szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

A fiatalkorú lány barátjának apját májusban egy év tizenegy hónap börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte az Esztergomi Járásbíróság közveszéllyel fenyegetés bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt. A férfi ugyanis bosszút akart állni a munkáltatóján egy korábbi sérelme miatt, ezért 2019 júniusában telefonon arra vette rá tizennégy éves, gyermekotthonban tartózkodó fiát, hogy az általa megadott telefonszámon hívja fel esztergomi munkahelyét, és közölje, hogy a gyárban bomba fog robbanni.

A telefonszámot a kiskorú fiú fiatalkorú barátnőjének adta meg, aki a gyermekotthonból felhívta a férfi által megadott telefonszámot, és a férfi utasításának megfelelően közölte, hogy a gyárban bombát helyeztek el. A fenyegetés után a cég értesítette a rendőrséget, a gyár területét pedig szakaszosan kiürítették. A bombakutatás miatt a cég működése részlegesen több órára leállt, így mintegy tízmillió forint kár keletkezett.

Az ügyészség vádiratában indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság a fiatalkorú lányt bocsássa próbára, és a próbaidő idején álljon pártfogó felügyelete alatt.