Négy településen lesz vasárnap időközi önkormányzati választás

2020.10.08. 06:58

A Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Leveleken polgármestert választanak, mert a községet eddig vezető Fidesz–KDNP-s polgármester, Borsodi László júliusban lemondott posztjáról. A tisztségért egyedüli jelöltként Turóczyné Székely Anita független indul. A választói névjegyzékben mintegy 2400 fő szerepel.

A szintén megyei Császlón polgármestert és négy önkormányzati képviselőt választanak, mert a képviselő-testület júliusban feloszlatta magát. A polgármesteri posztért a független Ujhelyi László és Skanyó József György, valamint Nagy István Béla, a Magyar Munkáspárt jelöltje indul, a négy képviselői helyre tizenegyen versengenek. A választói névjegyzékben mintegy háromszázan vannak.

Győr–Moson–Sopron megyében is két időközi önkormányzati választás lesz hétvégén, miután júliusban Cirákon és Hövejen is feloszlott a képviselő-testület.

Cirákon a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul, Béres József és a korábbi településvezető, Tóth Sándor József. A négy képviselői helyre hét jelölt közül választhat a névjegyzékben szereplő 452 lakos.

Hövejen ugyancsak két független jelölt szeretné elnyerni a polgármesteri posztot: a korábbi településvezető, Horváth Istvánné és Vargáné Molnár Zsuzsanna. A négy képviselői helyért nyolcan indulnak, mindannyian függetlenek. A szavazók létszáma mintegy háromszáz fő.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, a szavazatszámlálók maszkot viselnek, és erre kérik a választókat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, a választók tartsanak egymástól legalább másfél méter távolságot, és vigyenek magukkal tollat. A betegek, a mozgásukban korlátozottak mozgóurnát legkésőbb a szavazás napján délig kérhetnek.