Bírák előtt a médiamogul

2020.10.09. 10:19

A Népszabadság napilap bezárásáért is felelősnek tartott Vienna Capital Partners volt vezetőjét, Heinrich Pecinát nem jogerősen másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték Ausztriában – tudósít a Népszava.

Pecinát először 2017-ben ítélték 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 288 ezer euró pénzbüntetésre hűtlen kezelésért és sikkasztásért az úgynevezett Hypo-ügy egyik vádlottjaként. A csődbe ment karintiai Hypo-Alpe Adria banknak három társával együtt fiktív számlák kibocsátásával próbált segíteni, jelentős ellentételezésért cserébe. Az ORF osztrák közszolgálati média szerint a klagenfurti bíróság most az ítéletet módosította 18 hónap (újfent felfüggesztett) börtönre és 144 ezer euró pénzbüntetésre. Az ítélet még mindig nem jogerős.

Tegnap volt négy éve, hogy a Vienna Capital Partners bezárta Magyarország akkori legnagyobb példányszámú pénzért árusított közéleti napilapját, a Népszabadságot – arra hivatkozva, hogy anyagilag veszteséges. A lap megszüntetésének módját a magyar bíróság utóbb két ítéletben is jogsértőnek minősítette.