Egy mobilalkalmazással elkerülhető a rendőri ellenőrzés

2020.10.09. 12:27

A rendőrök az elmúlt 24 órában több mint tízezer helyen ellenőrizték a hatósági karantén betartását, és 33 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük. 

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy egy nap alatt 3298-an kerültek a fertőzés gyanújával karanténba, közülük 518-an az országba történő belépés után. Így jelenleg összesen 22 385 ember kénytelen a szabályozás miatt otthon maradni, de alig több mint ezren élnek az online ellenőrzés lehetőségével.

A házi karantén nevű mobilalkalmazás használatával személyes rendőri ellenőrzésre nem kell számítani 

– közölte újságírói kérdésre az alezredes.

A határok átjárhatósága tovább nőtt, a legutóbb a magyar–szlovák határszakaszon a Cered és Tajti közti közúti határátkelőt nyitották meg a személyforgalom számára. Itt reggel 7 és 9, illetve délután 4 és 6 óra között lehet átlépni. 

Az utazási korlátozások megsértése miatt 74 emberrel szemben indítottak szabálysértési eljárást, és egy átutazót jelentettek fel. 

A rendőrségi szóvivő azt is elmondta, hogy az előírt maszkviselés megtagadása miatt két helyszíni bírságolás és tíz feljelentés történt. Országszerte 27 üzletben és zárt helyen, valamint hat tömegközlekedési eszközön intézkedtek a hatóságok. Vendéglátóhelyek nyitvatartási előírásainak megsértése miatt pedig 11 esetben tettek feljelentést.