Mégsem annyira jelentéktelen a dunaföldvári ipari baleset, már 28 ember került kórházba

maxresdefault
2020.10.09. 10:29 Módosítva: 2020.10.09. 10:31

Noha a polgármester arról nyilatkozott a baleset után lapunknak, hogy lakosságvédelmi intézkedéseket nem kell tenni a gázszivárgás miatt, mégis egyre több sérültről adnak hírt a hatóságok. Először pár dolgozót említettek, majd tizenöt, végül huszonnyolc sérültről szólnak a hírek.

Tizenhárman súlyosabb, tizenöten könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak. A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettek, a betegeket Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét kórháza fogadta – tudta meg az Infostart

A város vezetője lapunknak is megerősítette, hogy a Pannon Bio Zrt. gyárterületén ipari baleset történt a reggeli órákban, de mint Horváth Zsolt elmondta,

a gázmennyiség és koncentrációja nem olyan magas, amely lakosságvédelmi intézkedéseket kívánna. A katasztrófavédelem szakemberei jelenleg is a helyszínen vannak, folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét.

A hírről, miszerint tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről, a dunaujvaros.com értesült. A portál úgy tudja: a környék lakóit és az intézményeket az ablakok becsukására szólították fel. 

A Dunaföldvár Polgármesteri Hivatal Facebook-oldalán pár órája került fel egy rövid tájékoztatás, miszerint

ipari baleset történt, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság a helyszínen van. A város vezetősége részletesebb tájékoztatást későbbre ígért. 

Kerestük a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, az esetről közleményt adtak ki:

Dunaföldváron, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hét köbméteres hypo-tartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. A két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült. 

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti.

Az érintett üzem honlapján egyébként az olvasható, hogy „többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon, Tolna megyében. A finomító világszínvonalú termelési eljárásokat alkalmaz, és egyben új bioalapú technológiák fejlesztésének a műhelye″.

TÁJÉKOZTATÁS Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a ma reggeli órákban a Pannonia Bio Zrt. területén ipari baleset...

Közzétette: Dunaföldvári Polgármesteri Hivatal – 2020. október 9., péntek

(Borítókép: A dunaföldvári Biofinomító. Fotó: Pannonia Bio Zrt / YouTube)  • Tippek
  • Árfolyam