Szombaton lesz a Lelki Egészség Világnapja

2020.10.09. 07:38

Október 10-én, szombaton lesz a Lelki Egészség Világnapja. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége az MTI-hez juttatott közleményében azt írja, a hagyományainak megfelelően 2020. évben is Rákóczifalván rendez szakmai találkozót a világnap alkalmából.

A rendezvény idei témája a COVID-19 járványhoz (is) kapcsolódva: Otthontér a segítő szakmában, segítő szakma az otthon terében. Hozzátették, hogy Magyarországon idén 50 éves a telefonos lelki elsősegély nyújtásának gyakorlata. A szervezet jelenleg 24 tag- és társszolgálatának önkéntesei ma is az alapítók által meghatározott célokat követik.

Így az öngyilkosság megelőzése, a krízisek kezelése, a mentálhigiénés prevenció különös jelentőséget és figyelmet kap a világnapról történő megemlékezés során, amely a Szolnoki Stáb Önkénteseinek szervezésében valósul meg.

A Magyar Pszichiátriai Társaság a tavalyi Lelki Egészség Világnapja alkalmából megosztotta az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) közleményét, amelyben a szervezet azt írja: közel 800.000 ember veszti életét öngyilkosság következtében minden évben, ami 40 másodpercenként 1 embert jelent. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat. Az adatok arra utalnak, hogy minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 ember jut, akik öngyilkosságot kísérelt meg. 

A közleményben arról is írnak, hogy az EPA, és a hozzá tartozó Nemzeti Pszichiátriai Társaságok (NPA) csatlakoztak a WHO „40 másodpercnyi tett” elnevezésű kampányához, amellyel az öngyilkosság, mint globális népegészségügyi probléma rendkívüli fontosságára hívják fel a figyelmet, és tájékoztatják az embereket az öngyilkosság megelőzésének lehetőségeiről.

A hatékony, bizonyítékon  alapuló, megelőző programokat mind közösségi, mind egyéni szinten érdemes bevezetni az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek megelőzése érdekében

 – írják. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport