Levélben kéri a Semmelweis Egyetem egyik osztálya, hogy a dolgozók többször viseljék az egyszer használatos maszkokat

2020.10.09. 15:43
Az orvosi maszkok zárt térben nem védenek 15 percnél tovább. A szűrős, FFP2 maszkok egész napra nyújtanak védelmet, de azokból kevés jutott el kórházba. Ezért nem kidobni, hanem cserélgetni kell.

Egy olyan levél került a Demokratikus Koalíció birtokába, amelyben az egyik orvosi egyetem egyik szervezeti egységének vezetője arra kéri kollégáit, hogy többször használják az egyébként egyszer használatos FFP2-es maszkokat.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy a sebészi maszk nem véd akkor, ha hosszabb ideig, 15 percnél tovább tartózkodnak zárt térben. Ezért az FFP2-es típusú maszkok használatát kérik a dolgozóktól. Mivel kevés van a nagyobb védelmet nyújtó maszkokból, ezért a levél írója arra kéri kollégáit, hogy az FFP2-es maszkokat használat után ne dobják el, hanem cserélgessék kétnaponta.

Mindenkit arra kérnék, hogy hacsak nem vesz magának ilyen maszkokat, akkor egyelőre nem dobja el mindennap, hanem cserélgesse a maszkokat, s két nap pihentetés után ugyanazt a maszkot ismét használja

– áll a levélben.

A szervezeti egység vezetőjének nevét nem hozta nyilvánosságra a DK, de Kálmán Olga, a párt elnökségi tagja szerint olyan maszkokról van szó, amelyeket egy napig sem lehet biztonsággal használni, hiszen mindössze négy órán át nyújtanak védelmet viselőjének.

Megkérdeztük a Semmelweis Egyetemet a levél tartalmáról, de eddig nem kaptuk választ. 

A DK azonnali magyarázatot követel az Orbán-kormánytól, hogyan lehetséges, hogy 2020 októberében, fél évvel az első hullám után továbbra sincs megfelelő maszk és védőfelszerelés a kórházakban. Mit csináltak az elmúlt fél évben, ha ezt az egyszerű feladatot sem tudták megoldani

A DK írásbeli kérdéssel fordul Kásler Miklóshoz, hogy megtudja, ki ezért a felelős.

Ha kormány nem vigyáz az orvosainkra, ápolóinkra, akkor megbetegedő kórházi dolgozók miatt az egészségügy azelőtt fog összeomlani, hogy elérné a kapacitása határait

– mondta Kálmán Olga. 

Koronavírus Sajtóközpont a hírre reagálva azt írta, hogy a DK valótlanságot állít, mert 25 millió FFP2-es maszk van a raktárakban. A közleményből nem derült ki, hogy mennyi maszk jutott el a kórházakba. Kálmán Olga is reagált a Koronavírus Sajtóközpont állításaira, A DK elnökségi tagja azt írta: 

ha a csillagos eget is letagadjátok, attól még nem lesznek biztonságban az orvosaink, ápolóink, betegeink!

Kapcsolódó

Csaknem 900 halottja van már a koronavírus-járványnak idehaza

Kórházban 804 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.