A Fidesz jelöltje, Koncz Zsófia nyerte a borsodi időközi választást

CER 3908
Eldőlt a kétharmad sorsa, és vizsgázott az ellenzéki együttműködés is az október 11-i borsodi időközi választáson. Szoros eredmény mellett megtartotta az elhunyt Koncz Ferenc mandátumát a Fidesz–KDNP.

A szavazatok csaknem százszázalékos feldolgozottságánál Koncz 51 százaléknyi voksot gyűjtött be, az összellenzéki támogatással induló jobbikos ellenfele, Bíró László 46 százalékot szerzett. A különbség 1722 szavazat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben azután kellett időközi választást kiírni, hogy júliusban motorbalesetben elhunyt a fideszes Koncz Ferenc. A kormányoldal az elhunyt országgyűlési képviselő lányát, Koncz Zsófiát indította a választáson. Az ellenzéki együttműködés (DK, Momentum, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd) a jobbikos Bíró Lászlót támogatta, adminisztrációs okok miatt saját pártja azonban hivatalosan nem jelölhette.

A választáson indult még függetlenként Váradi Gábor, a Miskolci Roma Önkormányzat képviselője, a Szanyi Tibor pártja, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) által támogatott Tóth Ádám, és a Demokrata Párt színeiben, Sóváriné Bukta Erika.

Koncz Ferenc halálával papíron megszűnt a Fidesz kétharmados parlamenti többsége, amihez 133 képviselő kell, így az ellenzéki együttműködés a választás tétjének a kétharmad lebontását nevezte meg. A kormányoldalon ezt téves állításnak nevezték, Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető elemzője az Indexnek azt mondta:

A kormányerő mögött a választás eredményétől függetlenül továbbra is meglesz a kétharmados parlamenti támogatás, mivel a német nemzetiségi képviselő és az egykori jobbikos, ma már független politikusok a fontosabb döntéseknél rendre együtt szavaznak a Fidesz–KDNP-vel.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője vasárnap délelőtt az Indexnek azt mondta: Koncz Zsófia győzelme esetén megkérdőjeleződhet az ellenzéki összefogás haszna, de csak akkor, ha az eredmény nem lesz szoros.

Az Index stábja egész nap a helyszínről követte figyelemmel az eseményeket, percről percre tudósításunkat itt olvashatják el

Kapcsolódó

Az ellenzék vezetett Borsodban, de Koncz Zsófia fordított Bíró Lászlóval szemben

Percről percre tudósítás az időközi országgyűlési választásról, amelynek tétje a parlamenti kétharmad.

(Borítókép: Czerkl Gábor / Index)