új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőn elemzésekkel, reakciókkal jelentkezünk ismét a témában. Köszönjük a figyelmet!

  • 99,09 százalékos feldolgozottság: Koncz Zsófia 17 597, Bíró László 15875  szavazatot szerzett. Ez 1722 voksnyi különbség.

  • 95,45 százalékos feldolgozottságnál Koncz Zsófia már 1136 szavazattal vezet. Ez már behozhatatlan előny.

  • A megméretésen még három jelölt indult, a független Tóth Ádámnak 737, a független 252 voksa van eddig, Sóváriné Bukta Erika a DemokrataPárt  színeiben viszont csak 80 szavazatot szerzett.

  • 87,27 százalékos feldolgozottságnál Koncz Zsófia már 15571 szavazatot tudhat magáénak, Bíró László 14600-at. 981 voks a különbség.

  • 969 voks a különbség Koncz Zsófia javára 90,91 százalékos feldolgozottságnál.

  • 69,09 százalékos feldolgozottságnál a fideszes jelölt átvette a vezetést, 248 szavazattal előzi meg Bíró Lászlót.

  • 61,82 százalékos feldolgozottságnál Bíró László 411 vokssal vezet.

  • 50,91 százalékos feldolgozottságnál Bíró László már csak 235 szavazattal vezet Koncz előtt.

  • 38 százalékos feldolgozottság mellett az összellenzéki jelölt, Bíró László vezet. Bíró 50,92 százalékon (6 711) áll, míg a kormánypárti Koncz a megszámolt szavazatok 45,7 százalékát (6 023) szerezte meg. 

  • Az Index stábja Bíró László eredményvárójára kapott meghívást, el is jöttünk. Szerettünk volna Koncz Zsófiához is delegálni újságírót, de a Fidesz közölte: zártkörű a rendezvény. Egyelőre csak a Jobbik sajtósai és a médiamunkások vannak itt. A hangulat jó, csak hideg van. Várunk. 

  • A valasztas.hu tájékoztatása szerint nem sok rendkívüli esemény történt a szavazókörökben. Halmajon a 2-es szavazókörben 14 óra 04 perckor áramszünet keletkezett, a szavazatszámláló bizottság (SZSZB) elnöke a rendkívüli eseményt azonnal jelezte a helyi választási iroda (HVI) vezetőjének.

    Közlekedési baleset miatt volt üzemzavar a közszolgáltatásban. A HVI vezető tájékoztatta az OEVI helyettes vezetőjét. Az áramszolgáltatás 15 óra 10 perckor helyreállt. A rendkívüli esemény a szavazás menetét nem befolyásolta.

    A tarcali 1-es szavazókörben egy választópolgár a délelőtt folyamán a szavazatát leadta, a szavazólapját az urnába dobta,

    majd később visszajött a szavazóhelyiségbe, és kérte vissza a szavazólapját.

    A bizottság tájékoztatta, hogy erre nincs lehetőség, továbbra is követelte, s többszöri felszólításra sem hagyta el a szavazóhelyiséget. A bizottság elnöke tájékoztatta a választópolgárt, hogy rendőri intézkedést kér. A rendőrség kiérkezése előtt a választópolgár elhagyta a helyiséget.

  • Az összellenzéki jelölt az urnazárás után Facebook oldalán köszönte meg mindenkinek, aki élt demokratikus jogával és elment választani, függetlenül attól, hogy kire húzta be az X-et. 

  • Az urnazárás előtti utolsó részvételi adatok szerint, 18:30-ig a választópolgárok 44,57 százaléka (34 627 fő) szavazott le. A 2018-as országgyűlési választáson eddig az időpontig a szavazásra jogosultak 64,95 százaléka (50 118 fő) adta le a voksát. Hogy a 2018-as választáshoz képest alacsonyabb részvétel kinek kedvez, azt majd a választási eredmény válaszolja meg. 

  • Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke is szavazatszámlálóként tevékenykedik Borsodban, ő Tiszaújvárosban vállalta, hogy őrzi a szavazás tisztaságát. 

    4.00 Indulok Tiszaújvárosba, ahol a 17-es szavazókörben leszek demokráciaőr (szavazóköri delegált). #közösjövőnkért

    Közzétette: Komjáthi Imre – 2020. október 10., szombat
  • Este 19 órakor zárják a szavazóköröket. Két órával a vége előtt a választópolgárok 40,48 százaléka (31 447 fő) adta le a voksát. 2018. áprilisában 17 órára már a választásra jogosultak 60,11 százaléka (46 388 fő) járult az urnákhoz. 

  • Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint:

    „Az ellenzéki pártok hajlamosak azt állítani, sőt Bíró László plakátjain is az áll, hogy a mostani időközi választás tétje a fideszes parlamenti kétharmad lebontása. Ez ugyanakkor egy téves állítás, hiszen a kormányerő mögött a választás eredményétől függetlenül továbbra is meglesz a kétharmados parlamenti támogatás, mivel a német nemzetiségi képviselő és az egykori jobbikos, ma már független politikusok a fontosabb döntéseknél rendre együtt szavaznak a Fidesz–KDNP-vel.

    Bíró László antiszemita és rasszista botrányai mellett vélhetően az ellenzéki pártok alapállításának hamissága is hozzájárul ahhoz, hogy az eddigi részvételi adatok alapján úgy tűnik, az ellenzék most kevésbé tud mozgósítani. Ezt jelzi például, hogy az ellenzéki vezetésű Tiszaújvárosban délelőtt az átlagnál alacsonyabb, a 13 és 15 órás adatok alapján pedig átlagos a választási részvétel, míg a jobboldali Szerencsen jóval az átlagot meghaladó a részvétel. A kisebb falvak esetében változatos a kép ugyan, azonban itt is inkább a fidesznek kedvező részvételi megoszlásról beszélhetünk.

    Természetesen kijelenteni még semmit sem lehet, hiszen a részvételi adatok megoszlása sokszor becsapós lehet, akár protest szavazatok is lehetnek azok, amelyeket kormánypártinak gondolunk. A körzet korábbi választási eredményei alapján mindenképpen szoros eredményre számíthatunk.

    Fontos szempont, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez stabil kormányzásra van szükség. Fontos a belpolitikai nyugalom, hiszen csak így tud sikeresen túllendülni az ország a mostani válságon. Ezért ha ezen az időközi választáson a kormánypártok jelöltje győz, akkor nem kell arra számítani, hogy ősszel és télen az ellenzék a tavaszihoz hasonló lendülettel támadja a kormányt a védekezés és az újabb gazdaságvédelmi intézkedések meghozatala során.”

  • Koncz Zsófia és Bíró László kampánycsapatából is találkoztunk aktivistákkal, akik a választókerület települései között ingáznak. Az ellenzéki együttműködés jelöltjének segítői szoros eredményt várnak, de optimisták, míg az általunk kérdezett fideszesek kevésbé lelkesek, ugyanakkor szintén fej fej mellett közeli eredményt sejtenek.

  • Fekete-Győr András: Az ellenzék új reményt kaphatna 2022-re

    A Momentum elnöke Mezőzomborban állt szavazatszámlálónak a borsodi időközi országgyűlési választáson. Villáminterjúnk Fekete-Győr Andrással. 

  • A Momentum elnöke szavazatszámlálóként is kiveszi a részét a munkából a borsodi időközi országgyűlési választáson. Hamarosan érkezik a rövid videóinterjúnk Fekete-Győr Andrással!

  • A 15 órás részvételi adatok szerint a választópolgárok 32,51 százaléka (25 253 fő) adta le eddig a voksát. A 2018-as országgyűlési választáson 15 óráig a jogosultak 50,22 százaléka (38 754 fő) szavazott.

  • Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint hiába „csak” egy egyéni választókerületi megmérettetésről van szó, mind a kormányoldal, mind az ellenzéki összefogás nagy tétet adott a választásnak.

    Koncz Zsófia győzelme esetén – főleg ha az nem szoros lesz – megkérdőjeleződhet az ellenzéki összefogás haszna, míg a Fidesz veresége esetén az ellenzék mondhatná azt: megvan a győztes politikai technika, és csak össze kell adni az ellenzéki szavazókat egy nagy tömbbe – fejtette ki Nagy Attila Tibor az Indexnek. Hozzátette: ez persze így csak egy leegyszerűsített értelmezés, de mégis lehet ilyen üzenete egy ellenzéki győzelemnek. Az elemző szerint az ellenzéki pártoknak a kisvárosokban, a Fidesznek pedig a falvakban számíthat, hogy a részvétel hogyan alakul.

  • 13 órára a választók 24,37 százaléka (18 935 fő) adta le a voksát. Két évvel korábban az országgyűlési választásokon ilyenkorra már 38,69 százaléka (29 853 fő) leszavazott. 

  • Ha egy pillanatra is belefeledkeztünk volna a politikai csatározásokba, a tiszaújvárosi Tündérkert Óvodában zajló szavazás újra eszünkbe juttatja, hogy egy világjárvány zajlik éppen körülöttünk. A szavazóhelyiségbe lépve kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés. 

  • Kovács János politológus, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet korábbi vezetője így kommentálta az Indexnek az eddigi fejleményeket:

    „Azt tudjuk, hogy a választókerület településszerkezete okán egy összetett terepről kell beszélnünk, ahol nincsenek kifejezetten nagynak vagy országos viszonylatban közepes méretűnek számító települések. A két legnépesebb város Tiszaújváros és Szerencs, amelyek ráadásul a korábbi választások adatai alapján más irányba húzzák a várható eredményeket. Előbbinél inkább az ellenzéki, utóbbinál a kormánypártok jelöltjének kedvez a magasabb részvételi arány. 

    A 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokon egyébként mindkét település a választókerületi átlag feletti szavazási hajlandóságot mutatott, a tiszaújvárosiak csekély mértékben voltak aktívabbak, mint a szerencsiek. Egyéniben a ’18-as választáson Tokaj, Tiszalúc és Szikszó esetében kiélezett lett volna a küzdelem, ha akkor közös jelöltet állít az ellenzék. A kisebb települések nagy részén a Fidesznek áll a zászló.

    A részvételi adatok alakulása azt mutatja, hogy a szavazási hajlandóság jelentősen elmarad a 2018. áprilisitól (11 órakor ez a különbség több mint 11 százalékpont volt), vagyis a választás mérsékelt érdeklődés mellett zajlik. A fő kérdés tehát az, melyik oldal nyerte, nyeri a mozgósítási versenyt.

    Most Szerencsen 21,91%, míg Tiszaújvárosban csak 15,73% ment el szavazni 11 óráig, vagyis nagyobb a különbség, aminek a kormánypártok örülhetnek. Azt láthattuk, hogy az ellenzék igyekezett tétként a parlamenti kétharmad (formális) lebontását megjelölni, de a mostani választás egy sikerrecept-keresésként is értelmezhető 2022-re előretekintve.”

  • Közben a kormánypárti jelölt is leadta a voksát, Koncz Zsófia a szerencsi várban szavazott. 

    Én már szavaztam és erre kérem Önöket is! 🙏 Minden szavazat számít – ha összefogunk, sikerülni fog! 😊

    Közzétette: Koncz Zsófia – 2020. október 11., vasárnap
  • A 11 órás részvételi adatok szerint a választópolgárok 16,69 százaléka (12 968 fő) adta le eddig a voksát. Ez jóval alul marad a 2018. áprilisi választásokhoz képest, akkor a körzetben 11 óráig már 27,81 százalékuk (21 457 fő) szavazott le. 

  • A megméretésről a héten már írtunk egy egy riportot. 

  • A választási iroda közölte a 9 órás részvételi adatokat is, a választásra jogosultak 6,94 százaléka (5392 fő) járult addig az urnákhoz. Két éve az országgyűlési választásokon ilyenkorra már a választópolgárok 12,57 százaléka (9700 fő) adta le a szavazatát. 

  • Az összellenzéki jelölt is leszavazott már, Bíró László a Facebook oldalán közölt erről videót. A kamerát nem sikerült elfordítani, de most nem is ez az érdekes.