„A borsodi időközi választás az ellenzéki összefogás sikeres próbája volt”

2020.10.11. 22:54

A szavazatok csaknem százszázalékos feldolgozottságánál Koncz 51 százaléknyi voksot gyűjtött be, az összellenzéki támogatással induló jobbikos ellenfele, Bíró László 46 százalékot szerzett. A különbség 1722 szavazat.

MSZP: A borsodi időközi választás az ellenzéki összefogás sikeres próbája volt

A borsodi időközi országgyűlésiképviselő-választás az ellenzéki összefogás sikeres próbája volt – közölte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az MTI-hez vasárnap este eljuttatott közleményében.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott: egy hagyományosan fideszes körzetben, szoros küzdelemben maradt alul az időközi választáson Biró László, az ellenzéki összefogás közös jelöltje. Azonban a választást mégis az ellenzéki összefogás eredményes próbájának tekintik, hiszen a jelöltjük „derekasan küzdött”, a kampányba pedig minden ellenzéki párt rengeteg munkát fektetett – tette hozzá. Köszönetet mondott az ellenzéki pártoknak, a választóknak és a „demokráciaőröknek”, akik felügyelték a szavazás tisztaságát, köztük az MSZP elnökhelyettesének, Komjáthi Imrének, valamint a Momentum elnökének, Fekete-Győr Andrásnak, akik szavazóköri delegáltként dolgoztak.

A szavazati arányok azt is megmutatták, hogy egyre többeknek van elegük a Fidesz-rezsim megfélemlítő, csak a saját kiszolgálóit segítő politikájából – írta Tóth Bertalan. Hozzátette: növelni kell az ellenzéki szavazók számát, a jelöltkiválasztás során alkalmazni kell az előválasztás intézményét, és egységesen kell fellépni a Fidesz-uralommal szemben. Ha az ellenzék közös jelöltekkel, közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel és közös programmal lép fel a 2022-es választásokon, ledönthetik a Fidesz elnyomó uralmát, és építhetnek egy szebb országot, amely esélyteremtő, igazságos, szabad, szolidáris és zöld – írta az MSZP társelnöke.

Jobbik: „Brutális ellenszélben ” is sikerült helytállni

A Jobbik értékelése szerint az összellenzéki Bíró László komoly eredményt ért el őszinte és tisztességes kampányával, miközben „a kormánypárti propagandagépezet hazugságai és lejárató agitációi” folyamatos nyomás alatt tartották a borsodi embereket.

Az ellenzéki párt az MTI-hez vasárnap este eljuttatott közleményében azt írta: egy demokratikus országban ezt a választást az ellenzéki összefogásnak kellett volna megnyernie. Az mindenesetre kiderült a választási eredményből, hogy az ellenzéki összefogásnak nincs alternatívája, csak így lehet leváltani az Orbán-kormányt 2022-ben.

Eközben Jakab Péter pártelnök a szerencsi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy ha az ellenzék 50 nap alatt erre volt képes, akkor „retteghet a Fidesz”, hogy 2022-ben mire lesznek képesek.

Kapcsolódó

A Fidesz jelöltje, Koncz Zsófia nyerte a borsodi időközi választást

Megtartotta a mandátumot a Fidesz-KDNP, marad a parlamenti kétharmad.