Szlávik János: Mindenki oltassa be magát influenza ellen

2020.10.11. 13:35

A koronavírus-járvány hazai terjedésének gyorsulására tekintettel mindenkinek javasolja a jövő héttől elérhető, influenza elleni oltások beadását az Dél-pesti Centrumkórház–Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, hangzott el az M1-en. Szlávik János szerint egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma, fel kell készülni, hogy Magyarországon is hasonlóan magas számok lesznek, mint például Csehországban és Romániában. 

Mivel az elhunytak 99 százaléka tartozik a veszélyeztetett korcsoportba – 65 év feletti és krónikus beteg –, rájuk továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a koronavírus elleni védekezés során.

Az ő megvédésük az influenzától kritikus fontosságú a főorvos szerint, mivel a nemzetközi megfigyelések szerint megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben.

Az influenza elleni oltást megbízhatónak, biztonságosnak tartja, azt csak a lázas, beteg, illetve az oltásra allergiás embereknek nem szabad beadni.

Bejelentette azt is, hogy hétfőn kezdődnek meg a remdesivir nevű hatóanyag klinikai vizsgálatai a Dél-pesti Centrumkórházban, mivel ez a hatóanyag eddig hatékonynak bizonyult az újfajta koronavírussal szemben. A vírusellenes készítmények nem csodaszerek, de segítséget nyújthatnak az idős betegek gyógyulásában, mivel az eddigi tapasztalatok szerint több beteg sokkal hamarabb gyógyult meg, mint azok, akik nem kapták meg ezeket a gyógyszereket, emellett kevesebb eséllyel kerültek intenzív osztályra, és nagyobb valószínűséggel maradnak életben – mondta, hozzátéve, a most vizsgált gyógyszerek csak a klinikai teszteket követően kerülhetnek a háziorvosokhoz, addig csak kórházakban alkalmazhatóak. 

A Dél-pesti Centrumkórházról szólva elmondta, jelenleg 180 koronavírusos beteg fekszik az intézményben, akik közül 32-en vannak lélegeztetőgépen. Hangsúlyozta, ez a korábbi időszakhoz képest soknak számít, és azt mutatja, az esetek számának emelkedésével egyre több idős, krónikus betegségben szenvedő kerül kórházba és lélegeztetőgépre.