Jogerősen pert veszített a Klubrádió a Médiatanács ellen

2020.10.12. 18:53

2015-ben perelte be a Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát 1,4 milliárd forint értékű kártérítést követelve, amiért a testület megakadályozta, hogy a rádió birtokba vehesse a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciáját.

A most jogerősen elveszített kártérítési per értelmében a Klubrádiónak kell megfizetnie 30 millió forint perköltséget, annak ellenére, hogy a bíróság korábban megállapította a Médiatanács által elkövetett jogsértést.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék megismételt eljárásban hozott döntését, amely a Klubrádió keresetét első fokon teljes egészében elutasította.  Az ügyben eljáró bíróságok szerint a rádió kártérítési igénye alaptalan, mivel állításuk szerint a keresetben megjelölt számítási módszertan hibás és irreális, továbbá a Klubrádió nem tudta bizonyítani, hogy a bevételeinek csökkenése összefüggésben állt a Médiatanáccsal kialakult jogvitával.

A Klubrádió a keresetét egyfelől arra alapozta, hogy a Médiatanács késedelmesen kötötte meg vele az ingyenes frekvenciára (92,9 MHz) vonatkozó szerződést, így ez idő alatt médiaszolgáltatási díj fizetésére kényszerült egy másik kereskedelmi jellegű frekvencián (95,3 MHz), továbbá állításuk szerint a médiaszolgáltatási jogosultsággal összefüggésben kibontakozott jogvita miatt 1,2 milliárd forinttal csökkent az árbevétele, ráadásul az üggyel kapcsolatos sajtónyilatkozatok a jó hírnevüket is sértették.

Az ügyben először 2016-ban született részítélet. Ebben a bíróság 103 millió forint médiaszolgáltatási díj visszafizetésére kötelezte a Médiatanácsot, továbbá nem vagyoni kárként 1,7 millió forintot ítélt meg a Klubrádió javára. Ezen összegeket az NMHH már megfizette a Klubrádió részére, így az 2011 és 2021 között médiaszolgáltatási díj megfizetése nélkül használhatta a rádiós frekvenciát.

Az 1,2 milliárd forint elmaradt vagyoni előny tekintetében azonban a Médiatanács lett a pernyertes, bár a másodfokú bíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, és további bizonyítást rendelt el. Ezen megismételt eljárás eredményét hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 24-ei ítélete, amelyben a Klubrádió keresetének teljes elutasítása mellett a Médiatanács javára összesen közel harmincmillió forint perköltség megfizetésére is kötelezte a rádiót.

A Médiatanács ugyanakkor a mai napon több frekvencia, köztük a 92,9 MHz (a Klubrádió jelenlegi frekvenciája) pályázati tervezetét is közzétette, melyre állításuk szerint

„jó eséllyel pályázhat”

a Klubrádió.