A kormány szerint bírja az egészségügyi ellátórendszer az erősödő nyomást

2020.10.12. 11:35

Az egészségügy felkészült és minden eszköz rendelkezésre áll a koronavírus-járvány második hulláma alatt – mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában.

Szentkirályi Alexandra elmondta: a magyar járványügyi helyzet a külföldi trendeket követi. Ahogy Magyarországon, úgy külföldön is emelkedett a fertőzöttek száma, s erre lehet számítani a következő hetekben is.

Hozzátette: az első hullám idején az ország jól védekezett, és sikerült felkészíteni az egészségügyet a második hullámra, így minden személyi, illetve tárgyi feltétel adott.

HA VALAKINEK SZÜKSÉGE VAN RÁ, HOGY VALAMILYEN KEZELÉST KAPJON, ESETLEG KÓRHÁZBA KERÜL, AKKOR EZT BÍRNI FOGJA A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

 – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra.

MINDENKÉPPEN A VÉDEKEZÉSRE KELL KONCENTRÁLNI, AMÍG NINCS VAKCINA A VÍRUS ELLEN.

Ennek fontos része az erőforrások beosztása. Jelenleg negyven olyan kórház van, ahol koronavírusos betegeket ápolnak, de ha szükséges, akkor további kórházakat tudnak bevonni – ismertette Szentkirályi Alexandra. Ezekbe az intézményekbe orvosok és ápolók is kellenek, akiket átvezényelhetnek. Ez jelenleg a szakemberek egy százalékét érinti – emelte ki.

Kitért arra is, az orvosok „soha nem látott" béremelése és a hálapénz kivezetése kapcsán a Magyar Orvosi Kamara javaslatát valósította meg a kormány. Ugyanakkor hátra van még 18 olyan rendelet, amelyeket szintén az orvosi kamarával egyetértésben alkotnak majd meg.

Hozzátette, hogy előreláthatóan még a héten foglalkoznak majd – a kamara bevonásával  a háziorvosokat érintő új szabályokkal, aminek része a praxisközösségek létrehozása is.  • Hírek
  • Hírek