Vendel
6 °C
19 °C

Médianéző: Az egész országban stabil a Fidesz–KDNP támogatottsága

2020.10.12. 11:19

Koncz Zsófia borsodi időközi választási győzelme azt jelzi, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága az egész országban stabil – mondta a Médianéző igazgatója a közszolgálati televízió hétfő reggeli műsorában.

Boros Bánk Levente szerint az eredmény azért is fontos, mert a kormány mandátumának nagyjából felénél jár, és ahogy az minden politikatörténeti tankönyvben is szerepel, ilyenkor általában a népszerűsége a legalacsonyabb. Most viszont a kormánypárt jelentős többséggel, és az ellenzéki pártok összefogása ellenére is nyerni tudott – hangsúlyozta.

Az a hamis koalíció, amely mindenfajta elvet és politikai célt félretéve csak a hatalomra törekszik, azt a választók el fogják utasítani

– értékelt Boros Bánk Levente. Hozzátette: valakinek „el kell vinni a balhét” az ellenzéki oldalon a jobbikos, de az ellenzék közös jelöltjeként szereplő Bíró László vereségéért, hiszen az is látható volt, hogy nem mindegyik ellenzéki párt támogatta „teljes mellszélességgel”. Példának a Demokratikus Koalíciót (DK) említette, amely szerinte távol maradt a kampánytól.

Az elemző szerint a DK-nak mindkét eredmény jól jön, míg a választásnak igazi tétje a kisebb pártok számára volt, például a Momentumnak és a Párbeszédnek. Nem véletlen, hogy ezek vezetői személyesen is részt vettek a kampányban – mutatott rá Boros Bánk Levente.