Müller Cecília: Ne fáradjunk bele a higiéniába!

DBZOL20200617007
2020.10.12. 12:18

Hétfőre 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 26 832 főt tartanak nyilván aktív fertőzöttként. Az egészségi állapotuk rendkívül széles skálán mozog: a tünetmentestől az enyhén, a középsúlyoson keresztül egészen a súlyos esetig.

Kórházi ápolásra 1418-an szorulnak, 154-en vannak lélegeztetőgépen. 14 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. Mindannyian 55 és 78 év között lévő személyek. Közöttük is fellelhetők azok a népbetegségek, amelyek az ország általános állapotára jellemzők: krónikus szív- és érrendszeri, daganatos, tüdő- és asztmatikus problémák, anyagcsere-betegségek. Egy részüknél ezek közül több is fennáll, ami fokozza a súlyosbodás és szövődmények kockázatát.

Krónikus kontroll

A krónikus betegség, az idősebb életkor, a nem karbantartott magas vérnyomás vagy a krónikus elhízás önálló rizikótényező a súlyosság szempontjából.

Fontos, hogy a krónikus betegségben szenvedők rendszeres kontroll alatt legyenek: sokkal többször kell háziorvossal, kezelőorvossal konzultálni, mint amikor nincs pandémia.

Gyógyultként 11 037 főt tartanak nyilván. Az egészségügyi intézmények részéről is naprakész tájékoztatással rendelkeznek, most már gyorsabb, dinamikus rendszer biztosítja az adatáramlást, amelyből megállapítható, hogy milyen kapacitások szükségesek egy-egy intézményben ahhoz, hogy hatékonyan lehessen védekezni.

Európa-szerte egyre többen kerülnek kórházba

A járvány egyértelműen növekvő tendenciát mutat Európában, számos országban emelkedik a kórházban kezeltek száma. Százezer lakosra Csehországban 432, Belgiumban 364, Hollandiában 344, Spanyolországban 308 pozitív eset jut. Magyarországon ez a szám jelenleg 128.

Ne fáradjunk bele a higiéniás szabályok betartásába! Ezek a szabályok működnek, ezzel tudjuk ismét laposítani a járványgörbét, az egészségügyi rendszert kímélni, és elsősorban megelőzni a megfertőződést

– fogalmazott Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet a maszkhasználat helyességére is: nem elegendő a szájat eltakarni, mert a lélegzetvétellel az orrnyíláson is távozhatnak aeroszolcseppecskék, amelyekben vírus lehet.

A tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhetünk. Bármilyen egyszerűen hangzik is, ne lanyhuljon a fegyelem, a kézmosás gyakoriságával is sokat tehetünk a vírus terjedése ellen – emelte ki az országos tisztifőorvos.

Az OMSZ kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot, amely segítség a mintát kérő háziorvosok számára, a folyamat így sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

Önálló webfelületen működik, már értesültek róla a háziorvosok, kérem is a kollégákat, hogy lehetőleg ezt használják

– hangsúlyozta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese beszámolt róla, hogy a koronavírus applikáció regisztrált felhasználóinak száma 1095. Az országot zökkenőmentesen lehet elhagyni és belépni is. Mindössze Csanádpalotánál kell háromórás várakozási idővel kalkulálni tehergépjárművek esetében, Beregsurány belépő oldalán pedig kétórás várakozásra lehet számítani a személygépjárművek esetében.

Ismét megjelent a vírus az idősotthonokban

Újságírói kérdésre elmondták, hogy a híresztelésekkel ellentétben a remdesivir rendelkezésre áll, méghozzá saját, hazai gyártótól, amiért köszönet illeti a Richter gyógyszergyár munkatársait.

A vírus sajnos a második hullámban is bekerült az idősotthonokba, de jellemzően alacsonyabb a pozitív esetek száma, és az ő állapotuk is stabil. Csak 130 fő van közülük kórházban.

Veszélyes lehet, hogy a középsúlyos tünetek jelentkezése után a gyengeség néhány óra alatt átcsaphat a fulladás, légzési nehézség állapotába.

Ilyenkor az orvosok igyekeznek minél később lélegeztetőgépre tenni a beteget, mert a tapasztalat azt mutatja, jobbak a túlélési esélyek ilyenkor. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy rendelkezésre áll a szakavatott személyzet, a megfelelő gyógyszerek és az eszközök is.

Újságírói kérdésre válaszként elhangzott, hogy a szeptember 21. óta kötelező maszkhasználat ideje alatt 1140 rendőri intézkedés történt: 413 tömegközlekedési eszközön, a többi üzletben. Ezeknek nagy része figyelmeztetéssel zárult, 69 helyszíni bírságot szabtak ki, és 96 esetben szabálysértési feljelentés történt.

(Borítókép: MTI/Balogh Zoltán)