Publicus Intézet: ma újraválasztanák Karácsony Gergelyt

HUSZ2636
2020.10.13. 09:46

A főpolgármestert nagy valószínűséggel ma is újraválasztanák – közölte a Publicus Intézet. Karácsony Gergely megválasztása után, közel egyéves kutatássorozat eredményét publikálva mutatták be a főpolgármester munkájának megítélését. 

A megkérdezettek fele (49 százalék) vagy biztosan (35 százalék), vagy valószínűleg (11 százalék), vagy pedig egy széles körű ellenzéki összefogás esetén (3 százalék) el tudná képzelni, hogy egy esetleges most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Tízből négy válaszadó vagy biztosan nem, vagy pedig nem valószínű, hogy rá adná a voksát.

A főpolgármester munkájával az egyértelmű többség elégedett

– hangsúlyozták. Ez azt jelenti, hogy minden második megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Tízből négyen azonban nem elégedettek azzal, ahogy Karácsony Budapestet vezeti.

A főpolgármester munkájával való elégedettség 2020 áprilisában volt a csúcson – ez a válaszadók 63 százaléka –, a koronavírus-járvány magyarországi kezdete környékén. A utána bekövetkező csökkenést a Fidesz-szavazók növekvő elégedetlensége okozza. Megfigyelésük szerint ez egybeesik a Karácsony Gergely elleni kormánypárti támadások – például a Pesti úti idősotthon ügye – kezdetével. 

A DK-, a Momentum- és az MSZP-P-szavazók döntő többsége inkább elégedetten nyilatkozott Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájáról. Ennek a három ellenzéki pártnak a szavazói némileg elégedettebbek most Karácsonnyal, mint 2019 decemberében voltak.

Míg 2019 decemberében tízből kettő bizonytalan szavazó nyilatkozott pozitívan a főpolgármester munkájáról, addig 2020 szeptemberében már tízből négy. A Fidesz-szavazóknak azonban csak alig 7 százaléka elégedett most Karácsony Gergellyel.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából 2019. decembertől havonta folyamatosan, legutoljára 2020. szeptember 28. és október 1. között, 1000-1000 fő megkérdezésével a fővárosi lakosok körében készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta az emberek véleményét Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységével kapcsolatban.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Huszti István / Index)