Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Folytatódik az esőzés, kilenc megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést

esik az eso-06-BS
2020.10.13. 17:05

Nagy mennyiségű csapadék miatt kilenc megyére elsőfokú, további négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig. 

Az előrejelzés szerint északkeleten a hegyekben havas eső, hó is lehet éjszaka és szerdán napközben. A Facebook-oldalon kedden közzétett bejegyzés szerint a térség időjárását alakító mediterrán ciklon, miközben észak felé helyeződik át, maga mögött hidegebb levegőt hoz a Kárpát-medencébe, és a magasban egyre nagyobb területen jelennek meg a mínuszok. Emiatt Magyarországon az északi hegycsúcsokon éjszaka és szerdán napközben akár halmazállapot-váltás is lehet.

Erre legnagyobb esély az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain van, emellett éjszaka esetleg a Bakonyban is megjelenhet egy-egy hópehely 

– írja az MTI a prognózisra hivatkozva. 

A meteorológiai szolgálat honlapján olvasható jóslat szerint kedden késő estére 5–10 fok közé hűl le a levegő, a figyelmeztetést pedig tizenhárom megyére adták ki esőzés miatt. Szerdán dél felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de az északi országrészben továbbra is borult marad az ég, és egyre inkább csak arrafelé lehet esőre, záporra számítani. 

A szél szerdán többfelé megerősödik, a Balaton és a Bakony térségében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2–7 fok között alakul, délnyugaton helyenként talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 12–17, az északi harmadban 7–11 fok között lesz

– írják. 

(Borítókép: Bankúti Sándor / Index)