Kétmillióért szerzett belvárosi irodát, most gellérthegyi luxusvillába költözteti cégeit Rogán Antal bizalmasa

Screenshot 2020-10-13 at 11.56.24.png
2020.10.13. 13:37

Az V. kerületi Aulich utcai irodából a Gellérthegyre, a Rezeda utcába költöztette két cégét, a Monavis Consultingot és a Monavis Holdingot Kertész Balázs  – derítette ki az Opten céginformációs rendszeréből a 24.hu. A harmadik Kertész-vállalkozás, a Monavis Energy egyelőre maradt a Belvárosban a cégadatok szerint.

A Magyar Narancs két évvel ezelőtti cikke szerint bár nincs a nevén, Kertész életvitelszerűen lakhat a gellérthegyi villában, jóllehet, a nyilvánosan fellelhető adatok szerint kérdéses, miből engedhet meg magának efféle luxust.

Rogán Antal jobbkeze

Elsősorban a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat körüli gyanús ingatlan- és egyéb pénzügyek miatt figyelt fel Kertész Balázsra a sajtó évekkel ezelőtt. A mostani miniszter, akkori polgármester jobbkezeként ismert Kertész Balázs volt a Belváros ingatlankezelő cégének vezetője azokban az időkben is, amikor tömegével jöttek a hírek a feltűnően olcsón értékesített önkormányzati üzlethelyiségekről, az Index 2016-os tényfeltárása szerint egyenesen az ő „közreműködésével tökéletesítették  a rendszert úgy, hogy az jogilag támadhatatlan legyen”.

A jogász végzettségű Kertésznek is van jó áron szerzett irodája a Belvárosban. Ez az Aulich utca 3. szám alatti helyiség, amelynek története még V. kerületi mércével mérve sem mindennapi. Részletesen előszöraz Index tárta fel még 2016-ban.

  • A közel 250 négyzetméteres iroda 2011-ig az önkormányzaté volt,
  • majd az V. Kerület eladta kedvezményes áron, 44 millió forintért Fürstner József fogorvosnak, akit egyébként nemrég a Magyar Sí Szövetség elnökének választottak.
  • Kertész Balázs – aki ekkor még bőven a Belváros kötelékében állt – 2014-ben tűnt fel a történetben: Fürstner az ő cégébe, a Monavis Consultingba apportálja az ingatlant, cserében résztulajdonos lesz. Fürstner 2016 végén aztán távozott a cégtől.
  • Ekkorra már egyedül Kertész Balázs egyszemélyes cége az ingatlan tulajdonosa.
  • Az Aulich utcai helyiség adásvételi szerződése (amely Fürstner és az V. kerület közt jött lére) eltűnt az önkormányzat irattárából.
  • A Transparency International Magyarország évekig pereskedett az önkormányzattal, amely különböző érvekkel próbálta csökkenteni felelősségét az ügyben. A bíróság végül arra kötelezte a kerületet, hogy adja ki a szerződést, erre az eltűnt szerződés előkerült, a Magyar Narancs nyilvánosságra is hozta.
  • Ebből kiderült, hogy az irodát megszerző fogorvosnak alig kétmillió forintot kell fizetnie az ingatlanért, miután állítólag igazolta, hogy 42 millió forintot ráköltött egy korábban általa bérelt önkormányzati ingatlanra. A hetilap semmilyen dokumentumot nem kapott arról, hogy Fürstner igazolta volna, valóban 42 millió forintot költött a Váci utcai lakásra.
  • Az Aulich utcai ingatlan mai értéke több száz millió forint. Miközben alig tíz évvel ezelőtt mindössze kétmillió forintot kellett fizetni érte.
  • Kertész az önkormányzati ingatlanokat kezelő belvárosi vagyonkezelő igazgatóságának éléről csak tavaly távozott, de nagy sebet ez sem ejtett az V. kerület ingatlanprivatizálási kedvén.

A gellérthegyi székhelyen, a Magyar Narancs által lefotózott és részletesen bemutatott pazar ingatlan nem Kertész Balázs nevén van, holott az Átlátszó 2016-ban azt írta, hogy ő  újíttatta fel az akkorra már rossz állapotban lévő villát. Kertész Balázs hivatalosan svájci lakcímmel rendelkezik.

Az átköltöztetett Monavis Consulting tavaly 6,5 millió forint mínusszal zárt, míg az előző két évben 18,2, illetve 15,8 millió forintos veszteséget termelt. A székhelyét szintén a Gellérthegyre helyező Monavis Holding mínusz 3,3 milliós eredményt tud felmutatni 2018-ból, a tavalyi mérlegét egyelőre nem adta le az elektronikus cégbeszámoló szerint, ahogy a gázkereskedelemmel foglalkozó Monavis Energy sem. 2018-ban ez a cég 3 milliós veszteséget produkált.

A magyar cégadatok alapján a milliós veszteségekkel működő cégeken túl más hazai vállalkozása nincs Kertész Balázsnak, aki ezentúl még a vegyes (állami és magán-) tulajdonú MMBF Földgáztároló Zrt. igazgatósági tagja. Azt nem tudni, hogy most mennyit keres, de egy 2016-os közzététel szerint a tagok 170 és 230 ezer forint közötti fizetést kaptak. Ez az összeg azonban még cégei veszteségeinek konszolidálására sem lenne elég, nemhogy egy budai luxusvilla megszerzésére vagy bérlésére piaci értéken.

Kapcsolódó

Rogán bizalmasa bukkant fel tulajdonosként a miniszter és felesége ingatlanügyletei mögött

Utánajártunk, ki a miniszter rejtélyes főbérlője, aki Rogán volt feleségétől is vett egy ingatlant: ő N. András a család ezermesteréből lett barát. A fia, N. Ádám pedig Rogán Antal titkára.