Tízezer helyen ellenőrizték a rendőrök a hatósági karantént egy nap alatt

2020.10.13. 13:57

A rendőrök az elmúlt 24 órában több mint tízezer helyen ellenőrizték a hatósági karantén betartását, és majdnem 2,5 ezer esetben rendeltek el újonnan karantént. A 2459 esetből 714-en az országba történő belépés után kerültek a fertőzés gyanújával karanténba, így jelenleg összesen 21 990 ember kénytelen a szabályozás miatt otthon maradni, közülük alig több mint ezren élnek az online ellenőrzés lehetőségével.

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy az utazási korlátozások megsértése miatt 38 emberrel szemben intézkedtek, de csak egy átutazót jelentettek fel. Ez az arány jellemző a maszkviselés miatti intézkedéseknél is, ahol az eddigi 1168 esetben 996 alkalommal csak figyelmeztették a szabálytalankodót.

rendörales
Fotó: koronavirus.gov.hu

Az alezredes ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy nemcsak a vásárlóknak kell betartaniuk a szabályokat, hanem az üzletek vezetői vagy tulajdonosai is szabályt sértenek, ha az ilyen vevőket nem zárják ki a vásárlásból. Hétfőn három ilyen esetben kellett a rendőröknek figyelmeztetniük a boltosokat. Az előírt védelmi intézkedések megszegése miatt az elmúlt 24 órában összesen 28 rendőri intézkedés történt, ebből tizenkettő tömegközlekedési eszközökön és tizenhárom üzletekben.